Amfion pro musica classica

Pekka Kuusistolle ja Topi Lehtipuulle mahdoton on mahdollista

Tapiola Sinfoniettan Impossible Things -konsertissa 10.3. konsertissa kuullaan kaksi Suomen ensiesitystä, joiden takana on kaksi tämän hetken kysytyintä säveltäjää, Nico Muhly ja Owen Pallett. Konsertissa kuultavista teoksista kaksi on sävelletty viululle, tenorille ja orkesterille, joiden valovoimaisina tulkitsijoina ovat viulisti Pekka Kuusisto ja tenori Topi Lehtipuu.

Amerikkalaisen Nico Muhlyn (s. 1981) teos Impossible Things  (2009) tenorille, viululle ja jousiorkesterille on lajiltaan eräänlainen hybridi, jota Muhly on luonnehtinut: ”Ajatus on se, että se on viulukonsertto, jossa on lauluääni, tai laulusarja, jossa on mukana sooloviulu.” Kolmiosainen, kreikkalaisen Konstantin Kavafisin runoteksteihin sävelletty Impossible Things on Tapiola Sinfoniettan, Britten Sinfonian, ja Muziekcentrum Frits Philipsin yhdessä tilaama teos, ja se esitetään nyt ensimmäistä kertaa Suomessa. Teos on sävelletty Pekka Kuusistolle. 

Kanadalainen Owen Pallett (s. 1979), joka tunnetaan myös nimellä Final Fantasy, risteilee monien rinnakkaisten maailmojen välillä. Klassisten teosten ohella hän on säveltänyt musiikkia tietokonepeleihin ja tehnyt kokeellista rockia. Pallettin Viulukonsertto kantaesitettiin Lontoon Barbicanissa 2012, viulistina Pekka Kuusisto.  Pallett on kertonut, että häntä innoittivat Kuusiston taidot Bachin soolosonaattien parissa.  Barokin esikuvat heijastuvat mm. teoksen muotoon ja viulunkäsittelyyn. Teosta ovat innoittaneet myös säveltäjä Lou Harrisonin spektraalisia sävyjä luova ns. puhdasvireisyys, sekä kirjailija H. P. Lovecraftin kauhunovelli ”The Colour Out of Space” (1927). Näiden vaikutteiden myötä osa soittimista on viritetty neljäsosa-askeleen normaalia alemmaksi luomaan harmonisia ja soinnillisia lisäulottuvuuksia. Teoksen johtaa kapellimestari Tomas Djupsjöbacka.

Konsertin ohjelmassa on myös toinen teos, joka on sävelletty tenorille, viululle ja orkesterille. Benjamin Brittenin vuonna 1939 valmistunut Les Illuminations (suom. Säteilevät kuvat) on  yhdeksänosainen laulusarja, jonka  Britten sävelsi ranskalaisen Arthur Rimbaud’n samannimisen  proosarunoelman tekstikatkelmiin. Musiikki matkaa lauluissa vaihtelevien tunnelmien läpi ja sulkeutuu lopulta vakavaan, hiljenevään päätökseen.

Pekka Kuusisto on valinnut konsertin ohjelmaan myös englantilaista consort-musiikkia 1500-1600-luvulta sekä samassa hengessä myöhemmin sävellettyä musiikkia. Ohjelmassa on mm. consort-musiikin pioneerin William Byrdin Sanctus,  barokkisäveltäjä Henry Purcellin Fantasia upon One Note, joka on sommiteltu  koko kappaleen läpi paikallaan pysyvän C-sävelen ympärille, sekä A Lament -osa Michael Tippetin vuonna 1952 säveltämästä William Byrdin soinnuttamasta vanhasta teemasta Sellinger’s Round.

Pekka Kuusiston rajoja rikkovan taiteellisen työskentelyn keskiössä on kamarimusiikillinen yhtyesoitto ilman varsinaista kapellimestaria. Tämä kuuluu vahvasti tässäkin konsertissa. Myös tenori Topi Lehtipuu tunnetaan muuntautumiskykyisenä taitelijana sekä kotimaassa että kansainvälisesti. Lehtipuun ohjelmisto ulottuu vanhasta musiikista nykysäveltäjien uusimpiin teoksiin. Kolmi-nelikymppisten solistien ja säveltäjien joukkoa täydentää vahvaa kapellimestari n uraa luova Tomas Djupsjöbacka.

Pe 10.3.2017 klo 19, Espoon kulttuurikeskus

IMPOSSIBLE THINGS

Tapiola Sinfonietta
Pekka Kuusisto, viulisti-johtaja
Topi Lehtipuu, tenori
Tomas Djupsjöbacka, kapellimestari  (Pallett)

William Byrd  Sanctus
Henry Purcell Fantasia nro. 10                                                            

Michael Tippett Divertimento “Sellinger’s Round”, osa 2: A Lament    
Henry Purcell Fantasia nro. 13 “Upon One Note”
Benjamin Britten Les Illuminations  op.18
Nico Muhly Impossible Things, Suomen ensiesitys
Owen Pallett Viulukonsertto, Suomen ensiesitys

Vastaa

Post Navigation