Amfion pro musica classica

Markus Stenz johtaa RSO:n konsertin 14.10.

stenz

Jukka-Pekka Saraste on joutunut perhesyistä perumaan esiintymisensä Radion sinfoniaorkesterin konsertissa 14.10. Hänen tilallaan johtaa arvostettu saksalainen kapellimestari Markus Stenz. Konsertin ohjelma säilyy ennallaan – Stenzin johdolla kuullaan Anton Brucknerin 5. sinfonia ja Dmitri Šostakovitšin toinen sellokonsertto, jonka solistina esiintyy Marko Ylönen. Myöhäisillan kamarimusiikissa RSO:n muusikot soittavat Šostakovitšin jousikvarteton nro 9. Konsertti lähetetään suorana lähetyksenä Yle Radio 1:ssä ja verkossa yle.fi/rso.

Markus Stenz on Hollannin radion sinfoniaorkesterin ylikapellimestari, Baltimoren sinfoniaorkesterin päävierailija ja Soulin filharmonikkojen tuleva nimikkokapellimestari. Aiemmin hän on toiminut myös Montepulcianon festivaalin taiteellisena johtajana ja Melbournen sinfoniaorkesterin ylikapellimestarina.

Stenz opiskeli Kölnissä ja myöhemmin Yhdysvalloissa, Tanglewoodissa Leonard Bernsteinin ja Seiji Ozawan johdolla. Hän on johtanut merkittäviä orkestereita ympäri maailmaa, kuten Berliinin ja Los Angelesin filharmonikkoja, Amsterdamin Concertgebouw -orkesteria, Leipzigin Gewandhaus-orkesteria ja Chicagon sinfoniaorkesteria. Kuluvalla kaudella Stenz johtaa mm. Japanin Yomiuri-sinfoniaorkesteria, Cincinnatin sinfoniaorkesteria, Hallé-orkesteria ja Salzburgin Mozarteum-orkesteria.

Oopperakapellimestarina Stenz debytoi Venetsian La Fenice -oopperassa ja on sittemmin vieraillut mm. Milanon La Scalassa, Englannin kansallisoopperassa, Stuttgartin oopperassa ja Glyndebournen ja Salzburgin festivaaleilla. Kölnissä Stenz on johtanut mm. monia Wagnerin oopperoita, kuten Nibelungin sormus -tetralogian, Lohengrinin, Nürnbergin Mestarilaulajat ja Parsifalin.


Concert Artists Guild -kilpailun voittaja, Pohjoismaisten sellokilpailujen kakkonen sekä Moskovan Tšaikovski-kilpailun ja Turun sellokilpailun finalisti Marko Ylönen on yksi tunnetuimmista suomalaisista sellisteistä ja kamarimuusikoista. Hän on esiintynyt mm. Camerata Salzburgin, Englantilaisen kamariorkesterin ja Prahan kamariorkesterin solistina. Soolokonsertteja hän on soittanut mm. New Yorkin Carnegie Hall’ssa ja Amsterdamin Concertgebouwssa.

Kamarimusiikkia Marko Ylönen esittää eri kokoonpanoissa mm. sellisti Natalia Gutmanin, viulisti Gerhard Schulzin, sellisti Gary Hoffmanin ja pianisti Leif Ove Andsnesin kanssa. Hän on ollut myös Uusi Helsinki -kvartetin jäsen. Lisäksi Ylönen toimii kamarimusiikin professorina Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa. Mestarikursseja hän on pitänyt mm. Australiassa, Egyptissä, Yhdysvalloissa ja useissa Euroopan maissa.

14.10. klo 19
Perjantaisarja 3

Markus Stenz, kapellimestari
Marko Ylönen, sello
Dmitri Šostakovitš: Sellokonsertto nro 2
Anton Bruckner: Sinfonia nro 5
Myöhäisillan kamarimusiikki:
Laura Vikman, viulu
Jukka Pohjola, viulu
Riitta-Liisa Ristiluoma, alttoviulu
Marko Ylönen, sello
Dmitri Šostakovitš: Jousikvartetto nro 9

Vastaa

Post Navigation