Amfion pro musica classica

Dmitri Bertman ohjaa Stravinskyn oopperan Hulttion tie

b6a2a226c4f66974_org

Stravinskyn merkkiteos on nähty Kansallisoopperassa viimeksi 51 vuotta sitten. Faustmaisen tarinan nuoren miehen matkasta turmioon ohjaa Moskovon Helikon-oopperan johtajana mainetta niittänyt Dmitri Bertman.

Mihin nuori mies päätyykään, kun hän saa oppaakseen Lontoon iloihin itsensä paholaisen? Se selviää Igor Stravinskyn oopperassa Hulttion tie, joka saa ensi-iltansa Kansallisoopperassa 18.3. Aikansa suosituimpiin kuuluva ooppera tuotettiin Kansallisoopperassa edellisen kerran 1965.

Stravinsky löysi oopperan aiheeksi William Hogarthin kuvasarjan 1700-luvulta ja sävelsi oopperan perinteisiä rakenteita käyttäen. Tyylilainoja on niin Mozartilta kuin italialaisesta oopperasta, mutta kaikessa musiikissa kuuluu Stravinskyn oma taiturillinen ote. Vuonna 1951 valmistunut Hulttion tie huipensi Stravinskyn uusklassisen kauden.

Faustmaisessa tarinassa Nick Shadow houkuttelee Tom Rakewellin mukaansa lavealle tielle, joka johtaa ilotaloon, avioliittoon parrakkaan naisen kanssa ja lopulta hautausmaalle, jossa keskiyöllä pelataan korttia Tomin sielusta. Anne Trulove yrittää loppuun asti pelastaa rakastettunsa. Matkaa turmioon säestää mitä elegantein musiikki ja se on yksi teoksen vetovoiman syitä. Hulttion tie on yksi aikakautensa eniten esitettyjä oopperoita.

Hulttion tien ohjaa Kansallisoopperassa ensimmäistä kertaa vieraileva Dmitri Bertman. Moskovan Helikon-oopperan johtajana mainetta niittänyt Bertman on palkittu kolmesti Venäjän arvostetuimmalla Kultainen naamio -teatteripalkinnolla. Hartmut Schörghoferin lavastusta hallitsee spiraali, joka väistämättä johtaa Tom Rakewellin pohjalle. Erika Turusen upeissa puvuissa vaikutteet 1700-luvulta yhdistyvät moderniin kuvastoon.

Esitykset johtaa norjalainen Eivind Gullberg Jensen, joka vierailee nyt ensimmäistä kertaa Kansallisoopperassa. Tom Rakewellinä vuorottelevat australialainen Steve Davislim, joka on esittänyt Tomin roolia Hampurin valtionoopperassa sekä Tuomas Katajala, joka lauloi roolin viime vuonna Lissabonissa. Anne Truloven roolissa vuorottelevat Hanna Rantala ja Mari Palo, Nick Shadow’n roolissa Tuomas Pursio ja Jaakko Kortekangas. Parrakkaan Baban tehtävässä laulavat Jeni Packalen ja Päivi Nisula.

Hulttion tien ensi-ilta on 18.3. Ooppera esitetään kymmenen kertaa ja viimeinen esitys on 6.5. Hulttion tien esitys 9.4. radioidaan suorana lähetyksenä Yle Radio 1:llä, ja samaan aikaan esitystä voi katsoa verkon kautta suoratoistona osoitteessa yle.fi/klassinen tai oopperabaletti.fi/live.

Vastaa

Post Navigation