Amfion pro musica classica

RSO esiintyy Musica nova Helsinki -festivaalin avajaiskonsertissa

Sauli Zinovjevin Batteria-teoksen muoto

Sauli Zinovjevin Batteria-teoksen muoto

Radion sinfoniaorkesteri esiintyy Musica nova Helsinki -festivaalin avajaiskonsertissa 1.2. Musiikkitalossa. Festivaalin taiteellisen johtajan André de Ridderin johdolla ohjelmassa on Ylen Sauli Zinovjevilta tilaaman Batteria-orkesteriteoksen kantaesitys sekä kaksi Suomen ensiesitystä –  Sebastian Hillin Reachings ja Andrew Normanin juuri Grawemeyer-palkinnolla palkittu Play. Lisäksi kuullaan hollantilaisen Michel van der Aan laulusarja Spaces in Blank, jonka solistina laulaa Nora Fischer. Konsertti lähetetään suorana lähetyksenä Yle Radio 1:ssä ja verkossa yle.fi/rso.

Saksalainen André de Ridder (s. 1971) on kansainvälisesti profiloitunut idearikas nykymusiikin esittäjä, joka on uudelleenmäärittänyt nykymusiikkia eri tyylilajien kautta, olipa kyseessä sinfoninen musiikki, pop, jazz, elektromusiikki, tai viimeaikaisen afrikkalaisten muusikkojen kanssa tehdyn projektin osalta, minimalismi. De Ridderin säännöllisinä yhteiskumppaneina ovat olleet nykymusiikin huippuyhtyeet kuten London Sinfonietta, Kölnin Ensemble Musikfabrik sekä de Ridderin oma stargaze kollektiivi, jonka kanssa hän on esiintynyt mm. Lontoon Barbicanissa ja Ruhrtriennale-festivaalilla.

Nora Fischer tunnetaan erityisesti työstään nykymusiikin parissa. Säveltäjät JacobTV ja Louis Andriessen ovat säveltäneet teoksiaan suoraan hänelle ja hän on työskennellyt mm. Steve Reichin, Michel van der Aan ja Kronos -kvartetin kanssa. Fischer on esiintynyt mm. Los Angelesin filharmonikkojen solistina sekä pitänyt soolokonsertteja mm. Amsterdamin Concertgebouwssa ja Los Angelesin Walt Disney Hall’ssa. Concertgebouw valitsi Fischerin ECHO Rising Stars -edustajaksi ja tässä roolissa hän konsertoi Euroopan keskeisimmissä konserttitaloissa kaudella 2017–2018.

Musica nova Helsinki kuuluu Euroopan merkittävimpiin nykymusiikin tapahtumiin. Joka toinen vuosi järjestettävä festivaali esittelee kiinnostavinta kotimaista ja kansainvälistä uutta musiikkia. Musica nova Helsinki perustettiin vuonna 1981 nimellä Helsinki Biennale. Festivaalin taiteellisena johtajana toimii kapellimestari André de Ridder. Pääjärjestäjät ovat Helsingin juhlaviikot, Helsingin kaupunginorkesteri, Suomen Kansallisooppera, Tapiola Sinfonietta ja Yleisradio.

1.2. klo 19
Keskiviikkosarja 9
MUSICA NOVA HELSINKI

André de Ridder, kapellimestari
Nora Fischer, sopraano
Sauli Zinovjev: Batteria, kantaesitys (Ylen tilaus)
Michel van der Aa: Spaces of Blank
Sebastian Hilli: Reachings
Andrew Norman: Play, ensi esitys Suomessa

Vastaa

Post Navigation