Amfion pro musica classica

Mtsenskin kihlakunnan Lady Macbeth ensi kertaa Kansallisoopperassa

Kuva © Erik Berg / Norjan kansallisooppera

Kuva © Erik Berg / Norjan kansallisooppera

Oslossa ja Berliinissä kiitosta saanut Ole Anders Tandbergin ohjaus Šostakovitšin väkevästä draamasta saadaan nyt Kansallisoopperaan. Millainen on teos, joka sai aikanaan itse Stalinin ärähtämään?

Kevätkauden 2017 uutuusooppera on Dmitri Šostakovitšin traagis-satiirinen Mtsenskin kihlakunnan Lady Macbeth. Ole Anders Tandbergin vahva henkilöohjaus ja Erlend Birkelandin karunkaunis lavastus luovat väkevän oopperatoteutuksen, joka sai ensi-iltansa Norjan kansallisoopperassa syyskuussa 2014. Produktio on nähty keväällä 2015 myös Berliinin Deutsche Operissa.

Tandberg on sijoittanut tapahtumat pohjoisnorjalaiseen kalastajakylään, jonka kylmyys ja arktinen raakuus kehystävät rajua tarinaa. Samalla hän esittää meille kysymyksen: Eikö tätä tapahdu myös omassa lähiympäristössämme? ”Yksi hienoimmista ja hypnoottisimmista kohtauksista, joka on heitetty päin aistejani koskaan oopperassa”, kirjoitti Morgenbladetin kriitikko Norjan ensi-illan jälkeen vuonna 2014.

Aleksander Preissin ja Šostakovitšin kirjoittama libretto Mtsenskin kihlakunnan Lady Macbethiin pohjautuu Nikolai Leskovin vuonna 1865 ilmestyneeseen samannimiseen kertomukseen. Ooppera sai suuren suosion ensi-illassaan Leningradissa 22.1.1934 ja teosta juhlittiin Neuvostoliiton lyhyen historian ensimmäisenä todellisena suurena oopperana.

Oopperaa vuosi kantaesityksen jälkeen katsomaan tullut Stalin ei kuitenkaan pitänyt teoksesta ja päätyi kirjoittamaan Pravdaan murskaavan arvion otsikolla ”Sekasotkua musiikin sijasta”. Siinä Stalin kommentoi muun muassa teoksen sävelkieltä: ”kuulijaa typerryttää oopperan ensimmäisestä hetkestä alkaen tarkoituksellisen tökerö ja sekava sointien virtailu”. Myöhemmin Šostakovitš päätyi muokkaamaan oopperaa ja nimesi sen Katerina Izmailovaksi, joka kantaesitettiin kymmenen vuotta Stalinin kuoleman jälkeen vuonna 1963. Stalinin hyökkäyksen jälkeen Šostakovitš kuitenkin käytännössä lopetti oopperoiden säveltämisen.

Suomen kansallisoopperassa teos on esitetty aiemmin vuosina 1964 ja 1982, mutta molemmilla kerroilla kyseessä oli teoksen myöhäisempi versio Katerina Ismailova. Nyt nähtävä Mtsenskin kihlakunnan Lady Macbeth on Šostakovitšin alkuperäisen version ensiesitys Kansallisoopperassa.

Katerina Izmailovan roolissa nähdään Svetlana Sozdateleva, Sergeinä Alexey Kosarev, Zinovi Izmailovin roolissa laulaa Mika Pohjonen ja Boris Izmailovin roolissa Alexander Teliga. Muissa rooleissa nähdään muiden muassa Jussi Merikanto, Niina Keitel, Juha Riihimäki, Esa Ruuttunen ja Anna-Kristiina Kaappola. Esitykset johtaa Oleg Caetani.

Mtsenskin kihlakunnan Lady Macbeth nähdään suoratoistona Yle klassisen verkkopalvelussa sekä Oopperan ja Baletin Stage24-palvelussa perjantaina 24.2. Esitys on katsottavissa myös tallenteena Yle Areenassa sekä Stage24-palvelussa muutamaa arkipäivää myöhemmin.

Dmitri Šostakovitš: Mtsenskin kihlakunnan Lady Macbeth

Ensi-ilta Suomen kansallisoopperassa 27.1.2017 klo 19
Muut esitykset: 1.2., 3.2., 9.2., 11.2., 15.2., 21.2. ja 24.2.

Livelähetys 24.2.2017 klo 18.50 alkaen verkossa: yle.fi/klassinen ja oopperabaletti.fi/live/

Vastaa

Post Navigation