Amfion pro musica classica

Päätoimittajan terveiset

Iloista vuoden alkua, arvon lukijat!

Vuosi on käynnistynyt kilpailujen merkeissä: Lappeenrannassa valittiin jo voittajat, Kuopiossa taas viulistit soittavat parhaillaan resitaaliohjelmiaan. Kuten tavallista, laulukilpailu on saanut runsaasti huomiota kritiikein ja niistä syntynein keskusteluin. Mutta missä ovat reportaasit Kuopiosta? Jos joku Amfionin lukijoista on paikan päällä, otamme kernaasti vastaan kuulumisia.

Kuten arvata saattaa, osa mainitusta verkkokeskustelusta käsittelee tälläkin kertaa klassisen musiikin väitettyä elitismiä ja verorahojen epäoikeudenmukaiseksi koettua jakaantumista. Asiaan ei ole yksiselitteisiä vastauksia; kaikkihan on sekä luoksepääsemättömän subjektiivista että antropologisella tavalla kaikkia koskettavaa. Mutta argumentit, jotka pohjaavat taiteen (tai jääkiekon, tai kansanopiston kielikurssin) harrastajamääriin tai sen tarjoamaan huvitukseen eivät kerro asiasta juuri mitään olennaista. Sivistystä, henkevyyttä, kauneutta ja terveyttä tavoittelevat ihmiset tekevät uskoakseni niin siksi, että se on heille välttämätöntä – demokratian toteutuminen tai mahdollisuus irtaantua arjesta pintapuolisesti on tällöin toissijaista.

Mutta takaisin musiikkikilpailuihin, jotka ovat Amfioninkin kestoaihe: niistä löytyy luettavaa esimerkiksi täältä, täältä ja täältä.

(Päivitys 8.1.: Kuopiostakin saa jo lukea valtamediassa, ainakin täältä ja täältä.)

(Helsingin Keskuspuisto. Kuva: Ilta-Sanomat)

Vastaa

Post Navigation