Amfion pro musica classica

Gilmore-palkinto Kirill Gersteinille

Kuva: Manfred Esser

Maailman suurimpiin musiikkipalkintoihin kuuluva Gilmore Award on myönnetty venäläislähtöiselle amerikkalaispianisti Kirill Gersteinille (s. 1979), vuoden 2001 Arthur Rubinstein-kilpailun voittajalle. Palkintosumma on 300 000 dollaria, josta 50 000 saa käyttönsä heti; loppuosan saa pyydettäessä taiteellista kehitystä edistäviin hankkeisiin.

Palkinto jaettiin kuudetta kertaa. Aiemmista saajista tutuimmat ovat Piotr Anderszewski, Leif Ove Andsnes ja Ralf Gothoni. New York Timesin artikkelin mukaan monet palkituista ovat käyttäneet osan rahoista soittimen hankintaan. Gerstein ei aio toimia näin, hän kun omistaa jo viisi kiinnostavaa pianoa: näihin kuuluu B-mallisen Steinwayn lisäksi harvinainen kaksimanuaalinen Bechstein, vuoden 1899 Blüthner ja alkuperäiskunnossa oleva Pleyel vuodelta 1848 – jälkimmäinen on samanlainen, jolla Frédéric Chopin soitti.

Kirill Gerstein opiskeli New Yorkissa Solomon Mikowskyn, Madridissa Dmitri Baskirovin ja Budapestissa Ferenc Radosin johdolla. Hänen pianistiset juurensa ovat myös jazzissa, jota hän opiskeli Berklee Collegessa Bostonissa teini-ikäisenä.

Gilmore-säätiön varat ovat peräisin tavaratalomiljonääri Irving S. Gilmorelta, joka oli innokas amatööripianisti. Palkinnon lisäksi varoilla järjestetään vuosittaista festivaalia ja tilataan uusia teoksia pianolle.

Vastaa

Post Navigation