Amfion pro musica classica

Levyarvio: Lämpöä alangoilla

P?teris Vasks: Plainscapes
Latvian radion kuoro, joht. Sigvards K?ava
Ondine 2012

Latvian maine suurena kuoromaana ei ole tuulesta temmattu; vokaalimusiikki nostetaan täällä kadehdittavan korkealle instrumentaalimusiikin jäädessä melkeinpä lapsipuolen asemaan. Kuoromaan lippulaivana on jo vuosikymmenten ajan musisoinut Latvijas Radio koris, ensimmäisen luokan ammattikuoro.

P?teris Vasksin (s. 1946) musiikin uskollisena tulkkina LRK on nyt paneutunut säveltäjän maalliseen tai paremminkin isänmaalliseen tuotantoon. Latvialaisten runoilijoiden teksteihin sävelletyt teokset hehkuvat eläväksitekevän auringon lämpöä. Turvautuessaan pääosin perinteiseen ilmaisuun, hallittuun ja kutsuvaan kokonaissointiin, Vasks tekee kuulijan olon suloiseksi – ajan saatossa ehkä liiankin suloiseksi, suorastaan raukeaksi. Parhaiten meditatiivisuudessa onnistuu levyn nimikkoteos, vokaliini Plainscapes (2002) jonka innoittajana toimivat Latvian alavat maisemat. Tyhjyydessä kolmesti toistuva elegia johtaa lopulta elämän voimalliseen heräämiseen, autenttisiin luonnonäänin ja valtavaan fortissimoon.

Vasks osoittaa jo levyn ensimmäisellä raidalla (The Tomtit’s Message, 1981/2004) hallitsevansa instrumentin täydellisesti. Hykerryttäviin nauruefekteihin turvautuva teos on omaperäisessä dramaattisuudessaan virkistävä poikkeus pääosin Whitacremaiseen pumpuliin hakeutuvalla julkaisulla. Vasks lähestyy toki kuulijoitaan vähemmän populaaristi kuin Atlantin takainen kollegansa, mutta samanlaista sointimaton huumaavaa imelyyttä on havaittavissa kummallakin aikamme merkittävällä kuorosäveltäjällä.

Latvian radion kuoro laulaa Sigvards K?avan johdolla enemmän kuin ammattimaisesti. Kamarikuoro on ehkäpä Itämeren alueen korkeatasoisin Ruotsin radion kuoron ja parin pohjoissaksalaisen huippuryhmän kanssa. Jokaiseen ääniryhmään on erikseen kohdistettava korkeimmat adjektiivit unohtamatta pääasiaa; täyteläistä, kaikkeen mukautuvaa yhteissointia.

Vastaa

Post Navigation