Amfion pro musica classica

Nuoren Šostakovitšin vallankumouksellinen ooppera teatterilegendan ohjauksena

Kuva: Suzanne Schwiertz/Zürichin ooppera

Kuva: Suzanne Schwiertz/Zürichin ooppera

Dmitri Šostakovitšin kirpeä satiiri ihmisistä ja yhteiskunnasta joutui aikanaan poliittiseen epäsuosioon, mutta nykyisin se tunnustetaan yhdeksi 1900-luvun oopperan omaperäisimmistä mestariteoksista. Nenä saa ensi-iltansa Kansallisoopperassa 20.11. Ohjaaja Peter Stein on eurooppalaisen teatterin maineikkaimpia ja palkituimpia ohjaajia.

Pietarissa kuljeskeleva nenä ja kiihkeä nuori säveltäjänero – siitä yhdistelmästä syntyi ooppera, joka on edelleen yksi 1900-luvun musiikkiteatterin hillittömimpiä ja erikoisimpia luomuksia. 22-vuotias Dmitri Šostakovitš käytti Nikolai Gogolin herkullisen tarinan kuvaamiseen kaiken musiikillisen taitonsa. Erilaisten musiikkityylien luovasta yhdistelmästä syntyi ooppera, joka kuvastaa Neuvostoliiton 20-luvun kokeilevaa ja vapaata ilmapiiriä.

Šostakovitšin radikaali tyyli joutui 30-luvulla epäsuosioon ja Nenä jäi esittämättä vuosikymmeniksi. Muistelmissaan Šostakovitš totesikin kitkerästi tarinan ajankohtaisuuden, sillä ilman nenää ihminen ei ole ihminen, mutta nenä voi nousta vaikka johtajaksi ilman ihmistä: ”Nykyään tällaisia neniä kävelee ympäriinsä siinä määrin, että on pakko ihmetellä.”

Suomen Kansallisoopperassa Nenä on tuotettu aiemmin vain kerran, vuonna 1975. Nyt kymmenien solistien, äärimmäisten äänialojen ja mutkikkaiden joukkokohtausten Nenä nähdään Peter Steinin Zürichin oopperalle ohjaamana tuotantona. Peter Stein on yksi eurooppalaisen teatterin suurimpia nimiä. Erityisesti hänen johtamansa berliiniläinen Schaubühne-teatteri nosti hänet maailmanmaineeseen. Stein on palkittu mm. Euroopan teatteripalkinnolla.

32 suomalaisen laulajan joukossa ovat mm. Jyrki Korhonen, Jenni Lättilä ja Margarita Nacér, ja keskeisissä rooleissa kuullaan myös neljää venäläistä vierailijaa: Vladimir Samsonov, Alexey Sulimov, Andrei Popov ja Leonid Bomshteyn. Esitykset johtaa Kansallisoopperan ylikapellimestari Michael Güttler, jolle venäläinen oopperatyyli tuli tutuksi hänen toimiessaan pitkään Pietarin Mariinski-teatterissa. Näyttävä lavastus heijastelee 20-luvun venäläistä modernismia.

Dmitri Šostakovitšin Nenä esitetään kahdeksan kertaa. Ensi-ilta on 20.11. ja viimeinen esitys nähdään 16.12.

www.ooppera.fi

b6a2a226c4f66974_org

Vastaa

Post Navigation