Amfion pro musica classica

Wieniläiset sävelet soivat Tapiolassa – Solistina viulisti Alina Pogostkina

ap

Tapiola Sinfoniettan Klassismin helmiä -konsertissa torstaina 13.10. vierailee solistina Sibelius-viulukilpailun voittajiin kuuluva Alina Pogostkina. Ohjelmassa on muun muassa Beethovenin romansseja ja hänen ihailemansa Franz Clementin viulukonsertto. Tapiola Sinfoniettaa johtaa vanhan musiikin spesialistina ansioitunut kapellimestari Reinhard Goebel.

Kapellimestari Reinhard Goebel on legendaarisen vanhan musiikin yhtyeen Musica Antiqua Kölnin perustaja, joka on erikoistunut erityisesti 1600- ja 1700-lukujen musiikkiin.  Hän on vieraillut mm. Berliinin filharmonikoissa, Sydneyn ja Melbournen sinfoniaorkestereissa sekä useissa Saksan radio-orkestereissa.

Alina Pogostkina voitti Sibelius-viulukilpailun vuonna 2005. Sittemmin hän on ollut lukuisten tunnettujen orkestereiden solistina, näiden joukossa Los Angelesin filharmonikot, Lontoon filharmonikot, Frankfurtin radion sinfoniaorkesteri, Pietarin filharmoninen orkesteri, Mahler-kamariorkesteri sekä Oslon ja Tukholman filharmonikot. Pogostkina esiintyy aktiivisesti myös kamarimuusikkona ja on saanut tunnustusta nykymusiikin tulkinnoistaan. Soittimenaan hänellä on Antonio Stradivarin Sasserno-viulu.

Klassismin helmiä -konsertin ohjelma koostuu Beethovenin ja hänen wieniläiskollegoidensa musiikista.  Beethovenilta kuullaan kaksi romanssia, jotka ovat syntyneet 1800-luvun ensimmäisinä vuosina.  Romansseissa viululle ja orkesterille F-duuri ja G-duuri puhkeaa soimaan Beethovenin varhaiskaudelle tyypillinen, tasapainoisen klassinen ilmaisu.

Franz Clement oli aikansa ihmelapsi, joka saavutti mainetta taiturillisena soittajana ja myös sirkushenkisillä tempuillaan, esimerkiksi soittamalla ylösalaisin käännettyä viulua yhdellä kielellä. Hänen vuonna 1805 säveltämänsä viulukonsertto nro 1 D-duuri osoittautui ilmeisen onnistuneeksi sävellykseksi, sillä tämän teoksen vaikutteita voi kuulla vuotta myöhemmin valmistuneessa Beethovenin viulukonsertossa.

Tšekkiläissyntyinen Paul Wranitzky muutti 1700-luvun jälkipuolella Itävaltaan, jossa hän työskenteli muun muassa kreivi Esterházyn hovimuusikkona.  Wranitzkyn laajassa sävellystuotannossa sinfonioita on yli  50 kappaletta.  Vuonna 1799 julkaistu sinfonia D-duuri edustaa Wranitzkyn sujuvaa wieniläisklassista tyyliä, johon sisältyy aineksia yhtälailla kepeän energisestä opera buffasta kuin tanssillisesta poloneesista.

To 13.10.2016 klo 19, Espoon kulttuurikeskus
KLASSISMIN HELMIÄ
Tapiola Sinfonietta
Reinhard Goebel, kapellimestari
Alina Pogostkina, viulu

Ludwig van Beethoven: Romanssi F-duuri
Franz Clement: Viulukonsertto nro 1
Ludwig van Beethoven: Romanssi G-duuri
Paul Wranitzky: Sinfonia D-duuri op. 36

Vastaa

Post Navigation