Amfion pro musica classica

”We’re not some orchestra in Cleveland”

Cleveland Orchestra ja Franz Welser-Möst

Maailmankuulun Cleveland Orchestran muusikot ovat aloittaneet oman blogin orkesterin virallisen blogin rinnalle, jolla protestoivat heikkeneviä työehtoja vastaan. ”Jokainen meistä on yksi parhaista soittimensa taitajista […] Mutta ei pelkästään yksilöllinen lahjakkuutemme tee Cleveland Orchestrasta yhtä maailman parhaista, vaan sitoutumisestamme laatuun ja musiikilliseen ykseyteen, sekä yksilöinä että kollektiivisesti”, sivustolla kirjoitetaan.

Orkesterin soittajien työehdot ovat heikentyneet tuntuvasti maailmantalouden vaikeuksien myötä: palkkoja leikataan, aiemmin ilmaisesta terveydenhuollosta joudutaan maksamaan. Muusikoiden mielestä työnantajan on ymmärrettävä, että ilman kilpailukykyistä palkkausta huippumuusikot eivät pysy orkesterissa.

Erityisen suivaantuneita muusikot ovat tiedotteesta, jossa soittajien viikottaiseksi työajaksi mainittiin 20 tuntia: ”Mikä loukkaus – jos työaikamme olisi 20 tuntia, emme taatusti kuulostaisi Cleveland Orchestralta.”

Juuri ennen viime torstain konsertin alkua orkesterin soittajat poistuivat lavalta yleisön joukkoon jakamaan tiedotetta johdon kanssa käytyjen sopimusneuvotteluiden kulusta. Edellinen työehtosopimus raukesi viime elokuussa, eikä uuden ehdoista ole vielä saatu aikaan konsensusta. Kahdessa edellisessä sopimuksessa muusikot ovat tinkineet palkastaan ja eduistaan, mutta samalla orkesterin palkkaus on laskenut valtakunnan ykkössijalta kahdeksanneksi.

Vastaa

Post Navigation