Amfion pro musica classica

UMUU-yhtye: Kagelin seksteton Suomen ensiesitys

Tulkinnanvaraista-sarjan marraskuun kolmessa konsertissa kuullaan merkittävää historiallista ja viimeaikaista nykymusiikkia pianotriolle ja jousiyhtyeelle. Samalla aloitetaan säännölliset vierailut Turun Sibelius-museossa.

Residenssiyhtye UMUU palaa Morton Feldmanin Pianotrion (1981) pariin esityksillä Sibelius-museossa Turussa ja Pitskun kulttuurikirkossa Helsingissä. Feldmanin musiikille on ominaista näennäisen toisteinen mutta jatkuvassa muuntumisen tilassa oleva hienovarainen polyrytminen ja mikrotonaalinen liike. Säveltäjä itse vertasi tätä soinnillista kudosta persialaisissa käsinkudotuissa tekstiileissä ilmeneviin sävyeroihin, jotka syntyvät, kun langat värjätään käsin pienissä erissä: eri kulmista katsottuna maton pinta tuntuu tällöin elävän ja kimmeltävän.

Marraskuun viimeisenä viikonloppuna kuullaan UMUU-yhtyettä laajemmassa jousikokoonpanossa. Viikin kirkossa järjestettävän konsertin keskiössä on Giacinto Scelsin Natura renovatur (1967), merkkiteos, joka alkuvoimaisella ja mystisellä tavalla ilmentää musiikin sidoksellisuutta primitiivisesti sykkivään resonanssiin. Luultavasti ensimmäistä kertaa Suomessa kuullaan Mauricio Kagelin varhainen sarjallinen sekstetto ja merkittävän tsekkiläisen säveltäjän Martin Smolkan omintakeisen äkkiväärästi iloittelevaa virtuoosimusiikkia.
YLE Radio 1 taltioi konsertin.

Kuva © Heikki Tuuli

Kuva © Heikki Tuuli

Morton Feldman: Pianotrio (1980)

keskiviikkona 15.11.2017 klo 19
Sibelius-museossa Turussa

torstaina 16.11.2017 klo 19
Pitskun kulttuurikirkossa Helsingissä

Pasi Eerikäinen, viulu
Juho Laitinen, sello
Jouko Laivuori, piano


Musiikkia yhdelletoista jousisoittimelle

sunnuntaina 26.11.2017 klo 18
Viikin kirkossa Helsingissä

Mauricio Kagel: Sekstetto (1953/1957)
Alvin Lucier: Group Tapper (2002)
Erkki Salmenhaara: Elegia 2 (1964)
James Saunders: assigned #5 (2002)
Giacinto Scelsi: Natura renovatur (1967)
Martin Smolka: Squeking wings (2015)

UMUU-orkesteri
Juho Laitinen, kapellimestari

Vastaa

Post Navigation