Amfion pro musica classica

Tapiola Sinfonietta ja Jukka Perko kantaesittävät Outi Tarkiaisen saksofonikonserton ”Saivo”

Outi Tarkiaisen saksofonikonsertto Saivo saa ensiesityksensä 17.11. Espoon kulttuurikeskuksessa solistinaan saksofonisti Jukka Perko. Saivo on Tapiola Sinfoniettan tilausteos, jossa vahvana innoittajana on ollut saamelainen mytologia. Ohjelmassa on myös toinen pohjoisiin tunnelmiin johdattava teos, Einojuhani Rautavaaran Cantus Arcticus, konsertto linnuille ja orkesterille. Lisäksi Anna-Maria Helsingin johtamassa konsertissa kuullaan Šostakovitšin Kamarisinfonia op. 73a. Helsing johtaa myös iltapäiväkonsertin 16.11., jossa esitetään Rautavaaran ja Šostakovitšin teokset.

”Saivo on saanut inspiraationsa pohjoisen vuonon heijastuksista. Sana ”saivo” on peräisin saamelaisten muinaisuskosta ja tarkoittaa alun perin kaksipohjaista järveä, jonka alapuolella on tuonpuoleisten olentojen asuttama maailma – kuin kuvajainen meidän maailmastamme”, kertoo Tarkiainen sävellyksensä taustoista.

Einojuhani Rautavaaran Cantus Arcticus tuo Tapiolasaliin lintujen laulun.  Vuonna 1972 Oulun yliopiston ensimmäistä promootiota varten sävelletystä teoksesta on tullut yksi suomalaisen taidemusiikin kansainvälisesti tunnetuimmista ja esitetyimmistä teoksista. Molemmat konsertit päättyvät Šostakovitšin karheanvoimakkaan Kamarisinfoniaan, joka kuullaan Rudolf Barshain jousiorkesterisovituksena. Tunnelataukseltaan vahvassa teoksessa ovat aistittavissa toisen maailmasodan jälkeiset tunnot.

To 16.11.2017 klo 14
ILTAPÄIVÄKONSERTTI: ARKTISIA SÄVELIÄ

Tapiola Sinfonietta
Anna-Maria Helsing, kapellimestari
Jukka Rantamäki, juontaja

Einojuhani Rautavaara: Cantus Arcticus, konsertto linnuille ja orkesterille
Dmitri Šostakovitš: Kamarisinfonia op. 73a, sov. Rudolf Barshai


Pe 17.11.2017 klo 19
KUVAJAISIA

Tapiola Sinfonietta
Anna-Maria Helsing, kapellimestari
Jukka Perko, saksofoni

Einojuhani Rautavaara: Cantus Arcticus, konsertto linnuille ja orkesterille
Outi Tarkiainen: Saksofonikonsertto ”Saivo”, kantaesitys
Dmitri Šostakovitš: Kamarisinfonia op. 73a, sov. Rudolf Barshai

Vastaa

Post Navigation