Amfion pro musica classica

TIEDOTE: Musica nova Helsinki -festivaali käynnistyy perjantaina 6.2.

 

 

Musica nova Helsinki, 6.–14.2.2015
Dialogues–Vuoropuheluja

Suomen suurin nykymusiikkitapahtuma Musica nova Helsinki esittelee vuoropuheluja uuden musiikin kanssa 6.–14.2.2015. Festivaali tuo kaupunkiin lukuisia kansainvälisiä säveltäjä- ja taiteilijavieraita sekä tarjoaa läpileikkauksen kotimaisen nykymusiikin huippunimistä. Festivaali sisältää ennätysmäärän maksutonta ohjelmistoa.

Festivaalin avajaiskonsertissa sekä solistin että sopraanon roolissa loistaa kiistatta nykyoopperan valovoimaisimpiin tähtiin lukeutuva kanadalainen Barbara Hannigan. Helsingin kaupunginorkesterin kapellimestari John Storgårds nähdään konsertissa niinikään myös instrumentalistin roolissa.

Kansainväliselle nykymusiikin huipulle nopeasti noussut englantilainen Ryan Wigglesworth (s. 1979) esiintyy myös niin pianistina, kapellimestarina kuin säveltäjänä 12.2. festivaalin uuden pääjärjestäjän, Tapiola Sinfoniettan, konsertissa.

”Teeman mukaisesti tarjoamme vuoropuheluja muusikon, säveltäjän ja kapellimestarin välillä myös niin, että he esiintyvät samassa konsertissa eri rooleissa. Useat muutkin säveltäjät ovat festivaalilla niin esiintyjinä, opettajina kuin luennoitsijoina”, tapahtuman tuore taiteellinen johtaja, sellisti Anssi Karttunen sanoo.

Hanniganin ja Wigglesworthin lisäksi festivaalin kansainvälisiksi vieraiksi saapuvat mm. säveltäjistä tanskalainen Hans Abrahamsen, Ranskan arvostetuimpiin uuden musiikin tekijöihin lukeutuva Pascal Dusapin sekä nykymusiikin tunnetuimpiin säveltäjänimiin kuuluva, myös teoreetikkona tunnettu yhdysvaltalainen Fred Lerdahl. Suomeen saapuu myös avajaiskonsertissa kantaesitettävän teoksen säveltänyt nuori yhdysvaltalainen Louis Chiappetta (s.1989).

Muusikkovieraina nähdään mm. saksalainen pianotrio Boulanger, barcelonalainen lyömäsoitinmestari Pedro Carneiro sekä RSO:n solistina esiintyvä viulisti Steven Dann.

Nuoret ja kokeneet tekijät kohtaavat

Teemansa mukaisesti festivaali törmäyttää yhteen nuoret ja kokeneet säveltäjät. Toisena festivaalipäivänä 7.2. järjestetään Creative Dialogue -konsertti. Konseptin alla on järjestetty vuodesta 2008 työpajoja, joiden tavoitteena on rohkaista nuoria esittäjiä ja säveltäjiä luovaan dialogiin. Vetäjinä toimivat Kaija Saariaho, Karttunen sekä pianisti Tuija Hakkila. Osallistujat on kutsuttu Euroopan ja Yhdysvaltojen huippukonservatorioista. Creative Dialoguessa Saariaho toimii niin opettajana kuin säveltäjänä: konsertissa työpajaan osallistuvat instrumentalistit esittelevät osallistuvien säveltäjien sekä Saariahon uusimpia teoksia. Konserttiin on vapaa pääsy.

Kaija Saariaho kertoo nuorten säveltäjien kanssa työskentelystä 7.2. festivaalin tukijan Rolex Arts Initiative -mentoriohjelman tilaisuudessa. Saariaho mentoroi ohjelman puitteissa nuorta portugalilaissäveltäjä Vasco Mendoçaa, jonka sävellys kantaesitetään Novan Cifra 3 -teoksessa festivaalin päätöspäivänä 14.2. Mendoça on myös paikalla Rolexin tilaisuudessa.

Rolexin tilaisuus 7.2. klo 10.30-12.00 Ravintola Kaarre, 10. Krs. (Kaivokatu 3). Median ilmoittautumiset tilaisuuteen: tiedotus@musicanova.fi

Ennätysmäärä maksuttomia konsertteja

Creative Dialogue -konsertin lisäksi festivaali tarjoaa lukuisia muita matalan kynnyksen mahdollisuuksia tutustua nykymusiikiiin. Maksuttomia konsertteja voi kuulla mm. Helsingin kaupungintalon juhlasalissa, taidemuseo EMMAssa taidenäyttelyn keskellä sekä Suomen Kansallisoopperan Alminsalin tiloissa. Suomen johtaviin kitareisteihin lukeutuva Timo Korhonen esiintyy Musiikkitalon Black Boxissa kitarasoittoa ja live-elektroniikkaa yhdistävässä ilmaiskonsertissa.

Lajien välistä vuoropuhelua

Festivaalin tuore pääjärjestäjä, Suomen Kansallisooppera, tarjoaa Novassa Edgar Allan Poeteemaisen illan. Poen kuuluisimman runon, The Ravenin, dramatisoi näyttämöohjaajana festivaalilla debyyttinsä tekevä, elokuvien parista tunnettu Zaida Bergroth. Mediataide, ooppera sekä kirjallisuus käyvät suurteoksessa keskenään vuoropuhelua.

Cifra 3 -teoksessa puolestaan kohtaavat nykytanssi ja -musiikki sekä videotaide argentiinalaisen koreografi Diana Theocharidiksen ohjauksessa.

Korvat auki ry:n audiovisuaalisessa kokonaisuudessa nuoret säveltäjät sekä Teatterikorkeakoulun Valo- ja äänisuunnittelun laitoksen valotaiteen opiskelijat muodostavat taiteenlajit ylittäviä työpareja.

FESTIVAALIN KOKO OHJELMISTO: WWW.MUSICANOVA.FI

Festivaalin avajaispressi järjestetään Musiikkitalossa 6.2. klo 9.15–10.15. Paikalla on niin kansainvälisiä kuin suomalaisia säveltäjä- ja esiintyjävieraita haastateltavana. 

Konserttien lisäksi järjestetään luentoja ja taiteilijatapaamisia, tarkat tiedot nettisivuilla www.musicanova.fi.

Kaikki Musica novan liput ovat saatavissa Lippupisteestä tai Lippupalvelusta. Liput ovat myynnissä ohjelmistokohtaisesti, tarkat myyntitiedot löytyvät osoitteesta www.musicanova.fi.

Musica nova Helsinki on Suomen suurin uuden musiikin tapahtuma, joka perustettiin vuonna 1981 nimellä Helsinki Biennale. Festivaali on vakiinnuttanut asemansa yhtenä tärkeimmistä Euroopan nykymusiikkitapahtumista. Festivaalin taiteellisena johtajana toimii sellisti Anssi Karttunen. Pääjärjestäjät ovat Helsingin juhlaviikot, Helsingin kaupunginorkesteri, Sibelius-Akatemia, Suomen Kansallisooppera, Tapiola Sinfonietta ja Yleisradio.

Vastaa

Post Navigation