Amfion pro musica classica

Tapiola Sinfonietta juhlistaa Einar Englundin juhlavuotta kahdessa konsertissa

Einar Englund. Kuva © Maarit Kytöharju / Music Finland

Einar Englund. Kuva © Maarit Kytöharju / Music Finland

Säveltäjä Einar Englundin syntymästä on tullut tänä vuonna kuluneeksi 100 vuotta. Tapiola Sinfoniettan Kolme mestaria -konsertissa 3.12. kuullaan Englundin viulukonsertto, jonka solistina on hänen pojantyttärensä, viulisti Meri Englund.  Hetkiä-konsertti 4.12. koostuu Englundin kamarimusiikkiteoksista, joita tulkitsee Englund-kvartetti ja pianisti Eero Heinonen.

Kolme mestaria -konsertti Espoon kulttuurikeskuksessa lauantaina 3.12. klo 19
Konsertti esittelee nimensä mukaisesti kolme säveltäjää;  Arnold Schönbergin, Einar Englundin ja Robert Schumannin. Avausnumerona on Schönbergin atonaalisuuden kynnyksellä liikkuva Kamarisinfonia nro 1. Tätä seuraa Einar Englundin linjakas viulukonsertto, ja päätteeksi kuullaan Schumannin kolmas sinfonia ”Reiniläinen”, joka on saanut innoituksensa Rein-joen maisemista. Orkesteria johtaa kapellimestari Mario Venzago.
Viulukonserton solistina on Englundin pojantytär, Tapiola Sinfoniettan I konserttimestari Meri Englund. Hän voitti jaetun ensimmäisen palkinnon Kuopion viulukilpailussa 2000, ja on sittemmin esiintynyt solistina mm. Sinfonia Lahdessa, Avantissa ja Keski-Pohjanmaan kamariorkesterissa.  Asuessaan Yhdysvalloissa 2012-2015 Englund hän esiintyi mm. San Diego Sinfonian, Los Angelesin kamariorkesterin ja Los Angelesin filharmonikoiden riveissä.

”Englundin sävellykset toivat 1940-luvulla suomalaiseen musiikkiin uudenlaisen äänen; sodan kokeneen sukupolven ankaruuden ja särmikkyyden. Viulukonsertolla (1981) on erityisasema Englundin teosten joukossa, sillä se kuuluu hänen melodisesti linjakkaimpiin ja lyyrisimpiin sävellyksiin. Samalla se osoittaa, että uusklassikon musiikissa on myös ripaus romantikon tunneherkkyyttä,  kuvailee FM Kimmo Korhonen.

La 3.12.2016 klo 19, Espoon kulttuurikeskus
KOLME MESTARIA
Tapiola Sinfonietta
Mario Venzago, kapellimestari
Meri Englund, viulu

Arnold Schönberg: Kamarisinfonia nro 1
Einar Englund: Viulukonsertto
Robert Schumann: Sinfonia nro 3


HETKIÄ III: SODAN KAIKUJA -kamarimusiikkikonsertti Sellosalissa sunnuntaina 4.12. klo 15
Meri Englundin suunnittelemassa Sodan kaikuja -konsertissa kuullaan kolme Einar Englundin kamarimusiikkiteosta: Pianokvintetto, Jousikvartetto ja Pianotrio.  Esiintyjinä ovat Englund-kvartetti ja pianisti Eero Heinonen.

”Isoisäni Einar Englund on yksi harvoista suomalaisista säveltäjistä, joka on itse kokenut sodan kauhut rintamalla. Hänen omien sanojensa mukaan sodan muisto on jollain tasolla kuultavissa hänen kaikissa teoksissaan. Sodan ahdistavien muistojen kääntöpuolelta aukeaa kuitenkin myös uskomattoman kaunis lyyrinen laulavuus. Olen erityisen tyytyväinen, että Eero Heinonen lähti mukaan projektiin. Hän on soittanut pianokvinteton aikanaan säveltäjälle itselleen ja käynyt partituurin huolellisesti läpi hänen kanssaan. Heinosella on korvaamattoman arvokkaita muistoja noista tapaamisista ja partituuri, jossa on käsinkirjoitettuja esitysohjeita”, kertoo Meri Englund.

Su 4.12.2016 klo 15, Sellosali
HETKIÄ III: SODAN KAIKUJA
Eero Heinonen, piano
Englund-kvartetti:
Meri Englund, viulu
Annemarie Åström, viulu
Jakob Dingstad, alttoviulu
Tomas Nuñez-Garcés, sello

Einar Englundin kamarimusiikkia:
Pianokvintetto
Jousikvartetto
Pianotrio

Konsertit ovat Einar Englund 100 -juhlavuoden ohjelmaa.
www.einarenglund.com

Vastaa

Post Navigation