Amfion pro musica classica

Suurin ja kansainvälisin barokkimusiikkitapahtuma BRQ Vantaa Festival 5.–14.8.2016

Ronald Brautigam. Photo: Marco Borggreve

Ronald Brautigam. Photo: Marco Borggreve

Tämän kesän BRQ Vantaa Festivalin teema Hyvin viritetty festivaali viittaa sekä erilaisten viritysjärjestelmien käyttöön yksittäisissä konserteissa että festivaaliin kokonaisuutena. Taiteellinen johtaja Markku Luolajan-Mikkola on luonut konserttipaletin, jossa alan nuoret kohtaavat esikuvansa. Alkusoittona toimiva EAR-ly 2016 -kilpailu antaa pohjois- ja baltianmaalaisille nuorille vanhan musiikin opiskelijoille mahdollisuuden saada näkyvyyttä ja verkostoitua. Viime vuonna ensimmäistä kertaa järjestetty nuoria muusikoita esittelevä fringe-sarja saa jatkoa. Tämän vuoden kantaesistysteos on Heinz-Juhani Hofmannin Tränennass. Lisäksi festivaalin päätöskonsertissa esitellään uudenlainen konserttiformaatti.

Alankomainen huippupianisti Ronald Brautigam on niitä harvinaisia taitelijoita, jotka ovat suvereeneja sekä valtavirran että historiallisen esityksen saralla. Hän esiintyy merkittävillä konserttilavoilla sekä nimekkäiden orkestereiden ja kapellimestareiden kanssa että yksin. Hänen levytyksensä ovat  aina tapauksia, mikä on huomattava saavutus, sillä hänen diskografiansa on tavattoman laaja.

Italialainen keskiaikaisen musiikin kulttiyhtye Micrologus palaa Vantaalle riehakkaalla Carnivalesque-ohjelmallaan. Festivaalin päätösviikonloppuna lavan ottaa kaksi konserttimestaria, jotka ovat muovanneet ranskalaisten ja englantilaisten barokkiorkestereiden tyyliä ja sointia sellaiseksi kuin ne nyt tunnetaan. Florence Malgoire on ollut William Christien, Christophe Roussetin, Philippe Herreweghen ja Sigiswald Kuijkenin sekä isänsä Jean-Claude Malgoiren luottokonserttimestari. Yksi ranskalaisen barokin arvostetuimpia asiantuntijoita esittää Rameaun musiikkia Mahan Esfahanin ja Markku Luolajan-Mikkolan kanssa.

Sveitsiläissyntyinen Maya Homburger puolestaan on työskennellyt vuosikymmenet Trevor Pinnockin ja John Eliot Gardinerin konserttimestarina. Miehensä kontrabasisti Barry Guyn kanssa Homburger on ollut pioneeri luodessaan konserttiohjelmia, joissa vanha ja nykymusiikki sekä improvisaatio yhdistyvät. Heidän duonsa on tasannut tietä muille vastaaville konsepteille jo yli kahden vuosikymmenen ajan. Vantaalle he tuovat uuden konserttiformaatin, jossa musiikki ei ole niinkään esitystä vaan meditointia. Noin kolmen tunnin ajan yleisö voi tulla ja mennä ja uppoutua Bachin maailmaan.

Ohjelma: http://www.brq.fi

148854-797745-65529417

Vastaa

Post Navigation