Amfion pro musica classica

Einojuhani Rautavaara kuollut

Einojuhani Rautavaara. Kuva © Ari Korkala / Music Finland

Einojuhani Rautavaara. Kuva © Ari Korkala / Music Finland

Säveltäjä Einojuhani Rautavaara kuoli 27. heinäkuuta Helsingissä kaatumista seuranneen leikkauksen komplikaatioihin. Hän oli syntynyt 9. lokakuuta 1928 Helsingissä ja oli kuollessaan 87-vuotias.

Rautavaara oli arvostetuimpia ja kansainvälisesti tunnetuimpia suomalaissäveltäjiä. Hän aloitti uransa uusklassikkona, mutta myöhemmin tyyli alkoi avautua kohti romantiikkaa. Rautavaara nousi maailmanmaineeseen 1990-luvulla 7. sinfoniansa Angel of Light (1994) myötä, ja innostuneet kriitikot rinnastivat hänet silloin Sibeliukseen. Laajaan sävellystuotantoon kuuluu 8 sinfoniaa, lukuisia konserttoja, vokaali- ja kamarimusiikkia, sooloteoksia sekä suosittuja oopperoita, joita on esitetty useasti myös ulkomailla. Rakastetuin ja eniten esitetty  Rautavaaran orkesteriteos on Cantus arcticus, konsertto linnuille ja orkesterille, jonka lintujen äänet säveltäjä itse nauhoitti Limingan soilla. Rautavaaran musiikkia on käytetty mm. Terrence Malickin ja Aki Kaurismäen elokuvissa.

Rautavaara oli intellektuelli, mystinen tarinankertoja ja vertaansa vailla oleva kielenkäyttäjä. Hänen musiikkinsa syntyi ”kaipauksesta äärettömään”. Hän oli ”teostensa kätilö”, jonka tehtävä oli saada sävellykset ehjänä alas. Sävellystensä lisäksi Einojuhani Rautavaaran kertomukset unien enkeleistä ja niiden kohtaamisesta ovat muodostuneet suomalaisen kulttuurihistorian klassikoiksi. 

Amfion julkaisee lähipäivinä Eero Tarastin laatiman muistokirjoituksen.

Linkkejä:
http://www.fennicagehrman.fi/composers/rautavaara-einojuhani/

https://www.ondine.net/?lid=en&cid=4.2&oid=622
http://composers.musicfinland.fi/musicfinland/fimic.nsf/COMAA/52ECB2B53E027500C22574810035B45F?opendocument
http://www.boosey.com/composer/Einojuhani+Rautavaara

Vastaa

Post Navigation