Amfion pro musica classica

Soile Isokoski laulaa Bachia RSO:n solistina

Soile Isokoski

Soile Isokoski

Radion sinfoniaorkesteri esittää konserteissaan 1.–2.11. barokkimusiikin mestarien, Bachin ja Händelin urku-, laulu-, ja orkesteriteoksia. Ohjelmassa on kaksi Händelin urkukonserttoa, joiden solistina soittaa Helsingin Barokkiorkesterin taiteellinen johtaja Aapo Häkkinen. Bachilta kuullaan Brandenburgilainen konsertto nro 1 sekä kantaatti nro 82, jonka lauluosuuden tulkitsee Soile Isokoski. Konsertin johtaa monessa merkittävässä wieniläisorkesterissa toiminut viulisti, kapellimestari ja opettaja Erich Höbarth.

Konsertti 1.11. lähetetään suorana lähetyksenä Yle Radio 1:ssä ja verkossa yle.fi/areena. Konsertin alkupuoli nähdään Yle Teeman RSO Musiikkitalossa -ohjelmassa 5.11. ja uusintana Yle TV1:ssä 11.11. Jälkipuoli esitettään Yle Teemalla 12.11. ja uusintana Yle TV1:ssä 18.11.

Johann Sebastian Bach ja Georg Friedrich Händel olivat ikätovereita ja maanmiehiä. Bach loi uransa Pohjois-Saksassa, mutta Händelistä kehittyi aito kosmopoliitti, joka keräsi kokemuksia Italiassa ja teki 1710-luvulta lähtien elämäntyönsä Englannissa. Bach kokeili oopperaa lukuun ottamatta lähes kaikkia ajan suosimia teoslajeja ja loi mestariteoksia melkein kaikessa. Händelin painopiste on selvemmin suurissa vokaaliteoksissa – oopperoissa ja oratorioissa.

Soile Isokoski on yksi kansainvälisesti arvostetuimmista sopraanoista. Mittavalla urallaan hän on tehnyt yhteistyötä monien huippuorkestereiden kanssa ja saavuttanut laajaa suosiota ooppera- ja konserttilavoilla. Isokoski esiintyy säännöllisesti mm. Wienin ja Berliinin valtionoopperoissa, La Scalassa, Covent Gardenissa ja Metropolitanissa. Vuonna 2008 Soile Isokoskelle myönnettiin Wienissä kamarilaulajattaren arvonimi.

Aapo Häkkisen muusikon ura alkoi kuorolaulajana, ja kolmetoistavuotiaana hän ryhtyi opiskelemaan myös cembalon soittoa. Opintojen jälkeen Häkkinen menestyi monissa kilpailuissa – Norddeutscher Rundfunk -kilpailussa 1997 ja Bruggen kansainvälisissä cembalokilpailuissa 1998. Häkkinen on esiintynyt mm. Berliinin Konzerthausissa, Tokion Suntory Hall’ssa ja Dresdenin musiikkijuhlilla.

Wienissä syntynyt Erich Höbarth on soittanut legendaarisessa Végh-kvartetissa ja Mosaiques-kvartetissa. Konserttimestarina hän on toiminut Wienin sinfonikoissa, Nikolaus Harnoncourtin Concentus Musicus -orkesterissa ja András Schiffin Capella Andrea Barcassa. Höbarthin ja Mosaiques-kvartetin Haydn-levy palkittiin arvostetulla Gramophone-palkinnolla.

Vastaa

Post Navigation