Amfion pro musica classica

Seppo Kimasen viimeinen festivaali lähestyy

Kauniaisten musiikkijuhlat 30.10. – 6.11.2016 on Seppo Kimasen jäähyväisfestivaali. Taiteellisen johtajan viimeisen festivaalin ennakkokonsertissa esitetään 4. toukokuuta Schubertin kuningasteos Winterreise.

–      Olen rakentanut soittouran ohella lähes 50 vuotta festivaaleja. Nyt tuntuu, että malja on täyttynyt, sanoo Kauniaisten musiikkijuhlien taiteellinen johtaja Seppo Kimanen. Festivaalityön nyt loppuessa keskityn kirjoittamiseen, soittamiseen ja itsestä ja perheestä huolehtimiseen.

Sellotaiteilija ja musiikkivaikuttaja Seppo Kimanen tunnetaan erityisesti Kuhmon Kamarimusiikin perustajana ja pitkäaikaisena taiteellisena johtajana sekä Jean Sibelius-kvartetin sellistinä.

Ensimmäinen ennakkokonsertti jo ensi viikolla

Ennen varsinaista festivaalia kuullaan tänä vuonna kaksi ennakkokonserttia.

–      Ensi viikolla esitetään Franz Schubertin Die Winterreise, Talvinen matka, joka on varsin vaatimaton nimi yhdelle musiikin historian merkittävimmistä teoksista, sanoo Seppo Kimanen.

Konsertti on samalla pianotaiteilija Ralf Gothónin 70-vuotisjuhlakonsertti. Ennakkotiedoista poiketen Winterreisen esittävät Ralf Gothóni ja Ágúst Ólafsson. Jorma Hynninen jää pois sairaustapauksen vuoksi.

Islannissa vuoden mieslaulajaksi valittu Ólafsson tunnetaan erityisesti Lied-laulajana. Hänen tulkintojaan Schubertin lauluista ovat ylistäneet mm. Elisabeth Schwarzkopf ja Hartmut Höll. Ágúst Ólafsson on opiskellut myös Jorma Hynnisen ja Dietrich Fischer-Dieskaun johdolla; hän esiintyy laajalti orkesterien solistina sekä oopperarooleissa.

Toisessa ennakkokonsertissa syyskuussa kuullaan neljä vuotta sitten Kauniaisissa valtavan suosion saanutta Trio Tchaikovskya, jonka ohjelmassa saksalainen ja venäläinen romantiikka suorastaan leiskuu.

Vuoden teemana jousikvartetti ja naissäveltäjät

Varsinainen festivaali rakentuu kahdesta pääteemasta. Jousikvartetti näyttäytyy usein yhdellä tai kahdella jäsenellä lisättynä. Toisena kantavana ajatuksena on esitellä useita merkittäviä naissäveltäjiä – ei sukupuolensa takia – vaan siksi, että he ovat hyviä, mutta usein unohdettuja. Järjettömän suuri määrä erinomaisia sävellyksiä on varastoitu vaikeasti tavoitettavina käsikirjoituksina tai on peräti tuhoutunut, koska naispuolinen säveltäjä ei ole löytänyt häneen uskonutta kustantajaa. Ohjelmaa värittävät lisäksi vierailevat ryhmät Intiasta ja Japanista sekä muutamat taiteellisen kokonaisvaikutelman vuoksi tarpeelliset poikkeamat pääteemoista.

Schubert: Die Winterreise
4.5. klo 19.00
Konserttia edeltää Ralf Gothónin teosesittely klo 18.00, joka sisältyy lipun hintaan
Paikka: Uusi Paviljonki, Läntinen koulupolku 3, Kauniainen

kauniaistenmusiikkijuhlat.fi / grankullamusikfest.fi / kauniainenmusicfestival.fi

Vastaa

Post Navigation