Amfion pro musica classica

Maailman nuotistonhoitajat kokoontuvat Kansallisoopperaan

b6a2a226c4f66974_org

Ammattiorkestereiden nuotistonhoitajat kokoontuvat Suomen kansallisoopperaan 13.–16. toukokuuta. Major Orchestra Librarians’ Association (MOLA) -järjestön konferenssit kokoavat vuosittain yhteen toista sataa musiikin ammattilaista ympäri maailmaa. Konferenssin tuominen Helsinkiin on huomionosoitus suomalaisjäsenten aktiivisuudesta järjestön toiminnassa.

Vuoden 2016 konferenssin ohjelmassa näkyvät kotimaiset aiheet, kuten mm. Suomen vahvuus musiikkimaana ja Sibelius. Lisäksi konferenssissa käsitellään nuotiston perustehtäviä ja järjestetään keskustelutilaisuuksia ooppera-, baletti-, sotilassoittokunta- ja oppilaitosnuotistojen edustajille. Konferenssia juhlistaa myös Pyynikin Käsityöläispanimo, joka valmistaa tapahtumaa varten Nuotistonhoitaja-nimisen erikoisoluen.

Konferenssia isännöivät Suomen kansallisoopperan ja -baletin nuotistonhoitajat. Muina järjestäjinä toimivat Helsingin kaupunginorkesteri, Radion sinfoniaorkesteri sekä Tapiola Sinfonietta. MOLA-konferenssi järjestetään nyt 34. kertaa, Pohjois-Amerikan ulkopuolella kuitenkin vasta kolmatta kertaa.

Nuotistonhoitajien ammattijärjestö

Major Orchestra Librarians’ Association on perustettu Yhdysvalloissa vuonna 1983. Järjestössä on tätä nykyä lähes 300 jäsenorganisaatiota, joissa toimii yli 400 nuotistoammattilaista ympäri maailman.

Järjestön tavoitteena on nuotistonhoitajien ammatillinen tukeminen ja kouluttaminen sekä koko orkesterikentän palveleminen. MOLA käy keskustelua ja tekee yhteistyötä muusikkojen ammattijärjestöjen, orkesterimuusikoiden työantajien ja musiikkikustantajien kanssa.

Suurelle yleisölle nuotistonhoitajat ovat tuntematon ammattiryhmä, vaikka orkesterinuotisto ja siitä vastaava nuotistonhoitaja ovat tärkeä osa orkesterikoneistoa. Nuotistonhoitajat vastaavat siitä, että soittajilla on oikeat nuotit oikeassa paikassa, oikeaan aikaan ja oikeilla merkinnöillä varustettuna, jotta konsertit saadaan harjoiteltua ja esitettyä. Hyvin esityskäyttöön valmistettu stemma on orkesterisoittajalle samankaltainen perustyökalu kuin asiallinen ja kunnossa oleva soitin.

Usein nuotistonhoitaja on oman ammattinsa ainoa edustaja työpaikallaan, joskus myös koko kaupungissa. Esimerkiksi Helsingissä toimii viisi nuotistohoitajaa.Kansainvälisen kollegajoukon merkitys ammatissa on suuri, ja MOLA-järjestön tärkeä tehtävä onkin avoin tiedon jakaminen niin jäsenistön kuin orkesterikentän kesken. Käytännöt ja kokemukset jaetaan konferenssien lisäksi MOLAn jäsenlehti Marcaton sekä nettifoorumin kautta.

Vastaa

Post Navigation