Amfion pro musica classica

RSO esittää itsenäisyyspäivänä Magnus Lindbergin laulusarjan ensikertaa Suomessa

mg

Radion sinfoniaorkesterin itsenäisyyspäivän juhlakonsertissa Musiikkitalossa 6.12.kuullaan Magnus Lindbergin laulusarja Accused: three interrogations for soprano & orchestra ensimmäistä kertaa Suomessa. Lontoon filharmonikkojen 2015 kantaesittämän teoksen solistina Suomen esityksessä laulaa Anu Komsi. Ylikapellimestari Hannu Linnun johdolla konsertin ohjelmassa on myös Helvi Leiviskän sinfonia nro 3 ja Jean Sibeliuksen Finlandia. Konsertti lähetetään suorana lähetyksenä Yle Teemalla, saksalais-ranskalaisella ARTE-kanavalla ja verkossa yle.fi/rso.

RSO:n soolohuilisti Yuki Koyaman suunnittelemassa kamarimusiikkikonsertissa 11.12. esitellään puupuhaltamisen taidetta Otto Virtasen, Jean Françaix’n, Jacques Ibert’n ja Leoš Janáčekinmusiikin kautta.

Magnus Lindberg on halunnut laulusarjassaan tutkia kansalaista valtion väkivallan uhrina. Teoksen teksti on kooste kolmesta eri kuulustelupöytäkirjasta, joissa syytettyinä ovat neiti Théroigne de Méricourt Ranskan vallankumouksen aikaan, tuntematon henkilö Stasin kuulusteluissa 1960-luvun Itä-Saksassa ja viimeisenä amerikkalainen sotilas Bradley Manning oikeudenkäynnissään 2013.

Sivistys- ja kulttuurisukuun vuonna 1902 syntynyt Helvi Leiviskä suoritti opintonsa 1920-luvulla Helsingin konservatoriossa (nyk. Sibelius-Akatemia) Erkki Melartinin johdolla. Tärkein tyylillinen esikuva Leiviskälle oli kuitenkin Leevi Madetoja ja niinpä myös Leiviskän musiikki liittyi aluksi kansallisromantiikkaan. Leiviskän teosluettelossa on paljon kamarimusiikkia, lauluteoksia, orkesteriteoksia ja pianokonsertto. Kaksi ensimmäistä sinfoniaa (1947 ja 1954) ankkuroituvat hänen romanttissävyiseen vaiheeseensa, kun taas kolmas sinfonia valmistui myöhäiskaudella vuonna 1971, ja on selväpiirteistä uusklassismia.

Anu Komsi on yksi maamme kansainvälisesti tunnetuimpia koloratuurisopraanoja. Komsi esiintyy säännöllisesti merkittävissä konserttitaloissa ja oopperataloissa ympäri maailmaa. Lähitulevaisuudessa Komsi esiintyy mm. Wienin ja New Yorkin filharmonikkojen ja Ranskan radion sinfoniaorkesterin solistina. Anu Komsin viimeisimpiä levytyksiä ovat mm. Gramophonella palkitut Nielsenin 3. sinfonian levytys ja Kaija Saariahon Leino-laulujen taltiointi, Brittenia ja Schönbergia sisältävä Being Beauteous(Alba), Coloratura (BIS) ja Merikannon sävellyksiä sisältävä Echo (Alba). Anu Komsi on perustamansa Kokkolan Oopperan taiteellinen johtaja ja vastaa Kokkolan Oopperakesä -festivaalin ja ensemblen kiertueiden suunnittelusta.

6.12. klo 15
Itsenäisyyspäivän juhlakonsertti

Hannu Lintu, kapellimestari
Anu Komsi, sopraano
Jean Sibelius: Satu
Magnus Lindberg: Accused: three interrogations for soprano & orchestra, ensiesitys Suomessa
Helvi Leiviskä: Sinfonia nro 3
Jean Sibelius: Finlandia

11.12. klo 15 Harjoitussali PAAVO
Kamarimusiikkikonsertti 4

THE ART OF WOODWIND       
Yuki Koyama, taiteellinen suunnittelu ja huilu
Jorma Valjakka, oboe
Christoffer Sundqvist, klarinetti
Giuseppe Gentile, klarinetti
Otto Virtanen, fagotti
Jukka Harju, käyrätorvi
Otto Virtanen: Mouvements dansants de Saint Stéphane
Jean Françaix: Puupuhallinkvintetto nro 1
Jacques Ibert: Trois piéces bréves
Leoš Janáček: Mládí

Vastaa

Post Navigation