Amfion pro musica classica

Musiikin valtionpalkinto 2016 Kalevi Aholle

Kalevi Aho. Kuva © Maarit Kytöharju / Music Finland

Kalevi Aho. Kuva © Maarit Kytöharju / Music Finland

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen jakoi taiteen valtionpalkinnot 29. marraskuuta Helsingissä. Kukin veikkausvoittovaroista myönnettävä valtionpalkinto on suuruudeltaan 13 500 euroa. Musiikin valtionpalkinnon myöntää valtion musiikkitoimikunta.  Palkintoperustelut olivat seuraavat:

Kalevi Aho on kansainvälisesti menestyneimpiä suomalaisia säveltäjiä. Varhain alkanut sinfonikon ura on pysynyt elinvoimaisena, mistä todisteena on vuosina 2013–2014 syntynyt 16. sinfonia mezzosopraanolle, jousille ja lyöjille. Kalevi Aho on sinfonioissaan onnistuneesti integroinut etäisempienkin kulttuurien aineksia niin soitinvalikoimansa kuin sävelkielensä suhteen.

Rinnakkain sinfoniasarjan kanssa Kalevi Aho on kirjoittanut runsaasti soolokonserttoja eri soittimelle, myös harvinaisemmille. Teosten kansainväliset tilaajat ovat samalla taanneet laajan menestyskaaren maailmalla. Viisi oopperaa ja runsas kamarimusiikkituotanto täydentävät tuotteliasta ja tasokasta säveltäjäkuvaa. Kalevi Ahon pitkä yhteistyö Lahti Sinfonian ja ruotsalaisen BIS-levy-yhtiön kanssa on laajasti levittänyt hänen tuotantoaan ja aikaansaanut palkintoja.

Musiikin valtionpalkinto (vuoteen 2012 Säveltaiteen valtionpalkinto) on aiemmin myönnetty mm. Cantores Minoresille (2014), Jukka Tiensuulle (2012), Soile Isokoskelle (2005) ja Erik Bergmanille (1989). Ensimmäisen kerran palkinto annettiin v. 1987 Toivo Kärjelle.

Vastaa

Post Navigation