Amfion pro musica classica

Musiikkitalon rakentaminen ja sen rahoitus

Tokiosta katsoen on kohtalokasta, ettei Suomessa löydetä yhteistä säveltä Musiikkitalon pikaiselle rakentamiselle. Ongelmaksi on nostettu raha, siis rahoittajat ja suhdanteet, jotka vaikuttavat mahdollisimman edulliseen rakentamisajankohtaan. Tottahan toki Suomen kaltaisella, Osakaa pienemmällä kansalla on rahoitusongelmia monessa muussakin asiassa. Valtio ja Helsingin kaupunki ovat kai sitoutuneet rahoittajiksi, mutta kolmatta osapuolta odotetaan pesänjakajaksi.

Kun Tokiossa käyn konserteissa, konserttisalin nimestä jo voi päätellä, ketkä sen ovat rahojaan säästelemättä rakennuttaneet. Esimerkiksi Suntory Hall on yksi hyvä esimerkki. Sen on rakennuttanut olutpanimo. Tokio Opera City  kaksi konserttisalia, joista toinen on orkesterisali ja toinen residaalisali, ja oopperasali ovat 200 metriä korkean pilvenpiirtäjän alakerroksissa ja muissa kerroksissa on Japanin suurimman teleoperaattorin NTT pääkonttori, toimistotiloja, hotelli ja kymmeniä ravintoloita. Kawasakin konserttisali on valtavan liikekeskuksen yksi osa. Saman arkkitehdin työ odottaa nyt Suomessa rakentamistaan. Kyllä Suomessa luulisi olevan samat mahdollisuudet kuin Japanissakin. Onhan meillä Nokiakin.  Seitsemän miljardin euron voitolla rakentaisi maailman upeimman musiikkitalon. Nokian näköalan toivoisi ulottuvan osakkeenomistajien (shareholders) rikastumista pitemmälle, laajemmalle ja syvemmälle.

Helsinkiin olisi riittänyt yksi kunnon Kulttuurikeskus, jossa olisivat konserttisalit, ooppera, taidemuseo jne, ja niiden päällä kolmekymmentäkerrosta hotelli-, ravintola- ja liiketiloja. Kun nuo muut ovat jo rakennettu, Musiikkitalo pitäisi rakentaa mahdollisimman pian. Helsingin synkkää ja sateista syksyä ja talvea ajatellen, mikä olisikaan mukavampaa kuin yöpyä hotellissa, josta pääse ilman päälysvaatteita ja kalosseja huippuorkesterien konsertteihin. Konsertit olisivat aina loppuunmyytyjä, koska kiinalaiset, japanilaiset, suomalaiset ja musiikinystävät ympäri maailmaa kansoittaisivat sen. Erilaisia konsertteja voisi järjestää monta viikossa, eikä tarvitsisi soitella tyhjille seinille.

Nyt olisi Nokian aika sulkea ja myydä pääkonttorinsa Espoossa ja rakentaa uusi, komea rakennus musiikkitaloineen Helsingin keskustaan.

Linkkejä Tokion musiikkitaloihin:

http://www.operacity.jp/en/

http://www.suntory.com/culture-sports/suntoryhall/

http://www.kawasaki-sym-hall.jp/index_e.shtml

Atso Eerikäinen

Tokio

Comments are closed.

Post Navigation