Amfion pro musica classica

Levyarvio: Suurenmoista Chopinia

Grand Chopin
Teoksia pianolle ja orkesterille
Janne Mertanen, piano
Turun filharmoninen orkesteri, Jani Telaranta
Alba, 2011

Janne Mertanen on profiloitunut Chopinin musiikin verrattomana suomalaisena tulkitsijana, joka kestää kamppailun myös kansainvälisillä mittareilla helposti helmeilevällä klangillaan ja puolalaismelankolian surumielisen ominaisvärin herkällä annostelullaan. Vaikka henkevyys ja syvällisyys houkuttelevatkin, ei Mertanen kuitenkaan livahda paatoksellisuuden raskaille poluille.

Uutuuslevyllä Mertanen saa levähtää ilmiselvästä synkistelystä ja näyttää kyntensä Chopinin loistokkaimmissa konserttikappaleissa orkesterin säestyksellä, mitkä olivat myös Chopinin keino kansainvälisen maineen kirittäjinä. Virtuositeetti ja näyttävyys nousevat muiden määreiden yläpuolelle naureskelemaan myöhempien aikojen stereotyyppiselle Chopin-melankolialle, mutta Mertanen onnistuu välttämään teflonpintaisen liukkauden paneutumalla nuottiin viipyilevästi aina kun sitä kysytään unohtamatta päällimmäisenä soivaa voitokasta riemullisuutta. Soitto on suurellista, vaan ei suurpiirteistä.

Suuren loisteliaan poloneesin coda on rakettimaisen sähäkkä ja Krakowiakin kristallinen rytmiikka tanssahtelee virvatulen lailla. Mertasen sorminäppäryys tuntuu hioutuneen viime vuosina ennestään, niinpä karikot väistyvät hurjissa La ci darem la mano -muunnelmissakin, joissa vähäisempi pianisti saisi olla varuillaan.

Chopinin orkesterinkäsittely on tarkoituksenmukaisen kevyttä ja huomiota herättämätöntä taustakohinaa. Apujoukkona Jani Telarannan johtama Turun filharmoninen orkesteri tekee varovaisesta äänitystyöstä huolimatta mainiota pohjustusta taiturin paistatellessa omassa valovoimassaan.

Vastaa

Post Navigation