Amfion pro musica classica

Levyarvio: Struktuureja pilvimassaan

Rautavaara: Sellokonsertto ”Towards the Horizon”, Lyömäsoitinkonsertto ”Incantations”, Modificata
Truls Mørk, sello
Colin Currie, lyömäsoittimet
Helsingin kaupunginorkesteri, johtaa John Storgårds
Ondine 2012

Kun inspiroitumisen avaimet löytyvät, niistä ei kannata luopua. Kiteytyessään omaäänisyydellä on kuitenkin taipumus alkaa pyöriä kehää. Tältä hieman tuntuu uppoutuessa Einojuhani Rautavaaran viime vuosien konserttojen seesteisen mandalamaisiin kehiin, joissa säveltäjän mystinen orkesterityyli höyrystyy huippuunsa. Sellokonsertto ”Towards the Horizonin” (2008-2009) kermavaahtomaisen sointimaailman loppumattomat horisontaalimelodiat venyvät kuin lentokoneen ikkunan takana polveilevat pilvimatot. Samankaltaisin sapluunoin poukahtelee ”Incantations” -lyömäsoitinkonserton (2008) unelmanpehmeä transsi. Truls Mørkin joutsenlaulumainen sello tuudittaa mukaansa ja orkesterivärit hivelevät, mutta katse uhkaa hukkua näynomaisen maiseman rannattomuuteen.

Siksi oli erinomainen idea asettaa tuoreiden konserttojen vastapainoksi kolmiosainen orkesteriteos Modificata (1957) Rautavaaran serialistisen kauden alusta. Jo tässä teoksessa Rautavaara omaksuu rivitekniikan taidokkaasti persoonallisen tunnemaailmansa tulkiksi. Strukturaalinen kehikko jalostaa emotionaalisuutta, ja tunnelman hellä abstraktius tempaa mukaansa myöhäiskauden häikäisevää, uusmelodista mystiikkaa purevammin.

Gramophone-lehti perusteli Rautavaara-levyn valitsemista huhtikuun numeronsa kuukauden levyksi erityisesti esitysten poikkeuksellisella laadulla. John Storgårdsin johtama Helsingin kaupunginorkesteri säteilee ja äänitys on korkealuokkainen. Solistit paneutuvat tehtäväänsä Rautavaaran musiikin ansaitsemalla hartaudella. Colin Currie on uuden lyömäsoitinmusiikin pioneereja, ja tämä kuuluu solistin itse laatimassa, virtuoottisesti sykähtelevässä kadenssissa. Currien yhteistyö suomalaissäveltäjien kanssa ei rajoitu Rautavaaraan, sillä tässä kuussa hän kantaesittää Lontoossa Kalevi Ahon lyömäsoitinkonserton.

Vastaa

Post Navigation