Amfion pro musica classica

Levyarvio: Majesteettinen Brahms langettaa pikkuteoksille varjon

 • Brahms: Viulukonsertto
 • Clara Schumann: Kolme romanssia pianolle ja viululle op. 22
 • Staatskapelle Dresden, johtaja Christian Thielemann
 • Lisa Batiashvili, viulu
 • Alice Sara Ott, piano
 • Deutsche Grammophon 479 0086

  Ollaan ulkomusiikillisesti ylentävän kokemuksen rajamailla, kun tietää Lisa Batiashvilin soittavan Brahmsin viulukonserttoa samalla Joseph Joachimin viululla, jolla teos kantaesitettiin vuonna 1879. Ja hienostihan se soikin! Batiashivili poimii viulustaan valitusta, lirkutusta, murinaa ja viettelystä sekä muovaa konsertosta draamallisen kokonaisuuden, jonka henkevyyteen Christian Thielemannin johtamat dresdeniläiset yhtyvät saumatta. Lisäpotkua hartaudelle ja kohtalokkuudella antaa äänityksen runsas kaiku.

  Bonusraitojen asemaan jäävät Clara Schumannin kolme romanssia, jotka olivat Claran viimeisimpiä sävellyksiä. Pianisti Alice Sara Ottin ja Batiashvilin yhteissoitto on arkisimmillaankin todella nättiä, mutta ei juuri enempää. Ehkä toisessa yhteydessä teokset nousisivat paremmin esiin, koska Brahmsin uljauden luoman väsyneen tyydyttyneisyyden jälkeen ne kuulostavat kovin viattomilta ja vaivattomilta pikkukappaleilta.

  Deutsche Grammophon julkaisee levynsä nykyään ladattavassa muodossa ennen varsinaista tuotetta. Ehkä tämänkin levyn musiikkiraidat halutaan ladattavan internetistä suoraan kotikoneelle, sillä rahtusen yli kolmevarttiseen mittaan yltävä levy on auttamatta tynkä. Itse tehdyllä soittolistalla tämä vaje ei luonnollisesti näy.

Vastaa

Post Navigation