Amfion pro musica classica

Levyarvio: Herkkää sankaruutta ja epätoivon varjoja

Mendelssohn & Schumann Violin Concertos
Robert Schumann: Fantasia viululle ja orkesterille, Op. 131
Viulukonsertto d-molli, WoO
Felix Mendelssohn: Viulukonsertto e-molli, Op. 64
Christian Tetzlaff, viulu
Frankfurtin radion sinfonia orkesteri, Paavo Järvi
Ondine, 2011

Ondine on napannut talliinsa huippuviulisti Christian Tetzlaffin, jonka taiteesta suomalaisyleisö onkin saanut nauttia jo useasti. Onnistuneella kiinnityksellään Ondine nostaa tasoaan entisestään, nimet ovat ainakin jo musiikkieliitin kiiltävintä kärkeä. Ondinen debyytillään Tetzlaff taituroi Schumannin ja Mendelssohnin viulukonserttoja tukenaan vakavarma Paavo Järvi ja Frankfurtin radion sinfoniaorkesteri.

Mendelssohnin e-molli-konsertto on niitä harvoja teoksia, joita ei mielestäni voi kuluttaa puhki. Se on niin kovaa tekoa, etteivät tuhannetkaan hiekkapaperin raapaisut pysty säröttämään sen ikiaikaista raikkautta. Näitten tuhansien joukkoon sattuu välillä niitäkin, jotka eivät lähde hiomaan konserttoa egonsa tukikepiksi, vaan lähestyvät sitä silkkisin ottein ja kuin jotain haurasta korallia kaleidoskoopin läpi ihaillen. Nyt on se hetki.

Tetzlaff on oikea mies tuomaan konserton herkimmätkin nyanssit esille. Hän on kuin herkkä ja kiltti sankari, joka kamppailee orkesterin ylivoiman edessä aseenaan vain runollinen sanansäilä. Tätä sankaria ei tosin kantapääpisto kaada, varmuus kuuluu tarkkuutena ja teknisenä briljanssina, joka ei kuitenkaan peitä alleen puuteroidun sileitä pintoja. Hyvin kevyellä jousella soittava Tetzlaff tekee laajoja kaarroksia ja ilmeikkäitä painoja läpi konserton, mutta vasta finaalin tanssahtelussa tuntuu viulu lopulta pieksävän orkesterin ketterämpänä, älykkäämpänä ja vitsikkäämpänä.

Schumannin d-molli-konsertossa Tetzlaff ottaa paljon dramaattisemman ilmeen heti kättelyssä, eikä epäröi prässätä murahduksia, jyrähdyksiä ja karjaisuja epätoivon syövereistä parkuvien massojen pyörityksissä. Loppua kohden varjot saavat väistyä, ja solistin ja orkesterin hioutunut yhteistyö saa kruununsa valoisasti tanssivassa finaalissa luontevasti etenevänä vuoropuheluna.

Vastaa

Post Navigation