Amfion pro musica classica

Levyarvio: Hallittua intohimoa


Beethoven: Coriolanus-alkusoitto
Sibelius: 1. sinfonia & Finlandia
Nordea Jean Sibelius Orkesteri & Jukka-Pekka Saraste
EMI Classics, 2011

Mikäli ei vielä ole kuullut Nordea Jean Sibelius Orkesterista (NJSO), suosittelen vilpittömästi ottamaan selvää. Kapellimestari Jukka-Pekka Sarasteen taiteellisen johtajuuden alaisuudessa toimiva, nuorista lahjakkuuksista koostuva sinfoniaorkesteri sai alkunsa vuonna 2007 Nordean sponsoroimana koulutushankkeena ja on tuoreen esikoislevytyksensä perusteella kehittynyt vakuuttavan korkeatasoiseksi instituutioksi. Projektissa yhdistyy ennen näkemättömällä tavalla kouluttajatiimin vankka ammattitaito, taloudellisten resurssien mahdollistama monipuolinen harjoittelu, Sarasteen kypsä taiteellinen näkemys ja nuorten soittajien palava intohimo.

Kun sato korjataan Musiikkitalon miellyttävässä akustiikassa ja taltioidaan dvd:lle 5.0-tilaäänenä, voi silmät sulkemalla vaivattomasti kuvitella itsensä salin parhaalle paikalle. Musiikilliset hahmot leviävät ympärille niin selkeinä, että niitä voi melkein kosketella ja poimia kuin omenoita puusta.

Myös kappalevalinnoissa on onnistuttu: sekä Sibeliuksen kansallisromantiikkaa parhaimmillaan edustavat 1. sinfonia ja Finlandia että Beethovenin traaginen Coriolanus-alkusoitto ovat nuorekkaan tunnehehkuista musiikkia, joka selvästi hyötyy alle kolmekymppisten soittajien kiihkosta. Sarasteen hillitty herkkyys pitää kuitenkin huolta siitä, ettei tulkinnassa ole päädytty ylilyönteihin. Kuuntelukokemuksessa yhdistyy suorastaan telepaattinen yhteys Sibeliuksen pään sisälle ja kuitenkin vahva vaikutelma soittamisen energisestä ruumillisuudesta.

Vaikka nämä Sibeliuksen klassikot on kuullut kymmeninä eri tulkintoina, tätä levyä kuunnellessa ei voi välttyä vahvalta ”tältä tämän on aina pitänyt kuulostaa” -ololta. Finlandian hymnikohdan nopea tempo tuntui tosin vievän tehoa tunnelmalta ja lautasten iskut särähtivät korviin irrallisina ja liian dominoivina.

Toivottavasti saamme joskus nauttia samalla reseptillä toteutetusta sinfoniasyklistä.

Vastaa

Post Navigation