Amfion pro musica classica

Leonard Slatkin johtaa RSO:n Bernstein-konsertin

Leonard Slatkin

Leonard Slatkin

Radion sinfoniaorkesteri juhlistaa legendaarisen yhdysvaltalaisen säveltäjän ja kapellimestarin, Leonard Bernsteinin syntymän 100. merkkivuotta 11.5. Musiikkitalossa. Konsertin johtaa amerikkalaiskapellimestareista arvostetuimpiin kuuluva Leonard Slatkin. Hän seurasi opiskeluaikanaan paljon Bernsteinin työskentelyä ja johti tämän kuoltua New Yorkin filharmonikkojen pitkäaikaiselle ylikapellimestarilleen Bernsteinille järjestämän muistokonsertin.

RSO:n juhlakonsertin ohjelmassa on alkusoitto Bernsteinin Candide-operetista, Serenadi viululle ja orkesterille, sinfonia nro 1 ja Sinfoniset tanssit musikaalista West Side Story. Viulusolistina esiintyy Elina Vähälä ja sinfonian mezzosopraanosoolon laulaa Jenny Carlstedt.

Ennen konserttia klo 18 Slatkin ja toimittaja Outi Paananen keskustelevat Leonard Bernsteinista. Konsertti lähetetään suorana lähetyksenä Yle Radio 1:ssä ja Yle Areenassa.

Leonard Slatkin debytoi kapellimestarina 1966 ja on luonut uran, joka on vienyt hänet käytännöllisesti katsoen kaikkien maailman huippuorkesterien johtajaksi. Musiikillisena johtajana hänellä on ollut asema Detrotin sinfoniaorkesterin ja Lyonin kansallisorkesterin lisäksi New Orleansissa, St. Louisissa, Washington DC:ssä ja BBC:n radion sinfoniaorkesterissa. Lisäksi hän on ollut päävierailija Pittburghin, Los Angelesin, Minneapolisin ja Clevelandin orkestereissa. Slatkin on saanut runsaasta levytystyöstään viisi Grammy-palkintoa ja ollut ehdokkaana 33 kertaa.

Elina Vähälä kuuluu kansainvälisesti menestyneimpiin suomalaisiin viulisteihin. Hän on konsertoinut sekä solistina että kamarimuusikkona laajalti Euroopassa, Yhdysvalloissa ja Aasiassa. Hän on tehnyt suomalaisten huippukapellimestarien lisäksi yhteistyötä mm. Leonard Slatkinin, Carlos Kalmarin, Jakub Hrůsan, Thierry Fischerin ja Jeffrey Taten kanssa. Vuonna 2008 hänet valittiin esiintymään maailmanlaajuisesti televisioidussa Nobelin rauhanpalkinnon juhlassa.

Ahvenanmaalainen mezzosopraano Jenny Carlstedt oli vuosina 2002–2016 kiinnitettynä solistiksi Frankfurt-am-Mainin oopperaan. Sen jälkeen hän on työskennellyt vapaana taiteilijana. Kuluvalla kaudella hänen ohjelmassaan ovat mm. Verdin Requiem Kölnissä, kiertue Saksassa Lounais-Saksan radion orkesterin kanssa sekä esiintymisiä oopperarooleissa Suomen Kansallisoopperassa ja Frankfurtissa.

Vastaa

Post Navigation