Amfion pro musica classica

Lentävä Hollantilainen palaa Kansallisoopperaan

Miina-Liisa Värelä. Kuva © Ville Paul Paasimaa

Miina-Liisa Värelä. Kuva © Ville Paul Paasimaa

Kasper Holtenin tulkinta Richard Wagnerin Lentävästä hollantilaisesta palaa Kansallisoopperaan 14.9.2018. Sentan roolissa säteilee Miina-Liisa Värelä,yksi Suomen lupaavimmista lyyris-dramaattisista sopraanoista.

Holtenin uudenlainen tulkinta Lentävästä hollantilaisesta sijoittuu nykypäivän urbaaniin taidemaailmaan. Nimihenkilö on kuuluisa taiteilija, joka matkustaa ympäri maailmaa. Holtenin mukaan Wagnerin ikuinen rakkauden etsiminen tulee esiin erityisesti tässä teoksessa: ”Ajatus rauhan ja ikuisen rakkauden löytämisestä oli tuttu Wagnerille, joka matkusti koko elämänsä eikä koskaan löytänyt omaa paikkaansa. Hänen oma sielunsa ja elämäntapansa toivat hänelle aina vihollisia; ne saivat hänet löytämään uuden naisen ja sitten taas eroamaan. Hän ei löytänyt rauhaa silloinkaan, kun oli kuuluisa – hänen taiteellinen lahjakkuutensa olikin myös kirous”, Holten tiivistää.

Sentan roolissa nähdään kansainvälisessä nosteessa oleva sopraano Miina-Liisa Värelä. Hänen viimeaikaisiin menestyksekkäisiin roolisuorituksiinsa lukeutuvat mm. Värjärin vaimo Straussin oopperassa Nainen vailla varjoa Linzissä alkukaudesta 2017–2018. Värelä sai ylistävät kritiikit ja rooli poiki useita jatkokiinnityksiä. Loppukeväästä 2018 hän lauloi Odensessa ensimmäisen näyttämöversionsa Sieglindenä Wagnerin Valkyyriassa. Jälleen kriitikot ylistivät roolisuoritusta sekä äänellisesti että näyttelijäntyöllisesti.

Lentävän hollantilaisen videosuunnittelusta vastaa Luke Halls. Hänen videototeutuksiaan on nähty paitsi Euroopan merkittävillä oopperalavoilla myös Pariisin muotiviikoilla ja popin maailmantähtien, kuten Adelen, Rihannan ja U2:n konserteissa. Lavastuksen on suunnitellut Philipp Fürhofer, puvut Anja Vang Kragh ja koreografian Signe Fabricius.

Esitykset johtaa Paul Mägi. Värelän lisäksi rooleissa nähdään Olafur Sigurdarson Hollantilaisena ja Jyrki Korhonen Dalandina. Muissa rooleissa esiintyvätJoachim BäckströmSari Nordqvist ja Tuomas Katajala.

Esitykset Suomen kansallisoopperassa 14.9., 20.9., 22.9., 26.9., 3.10., 5.10. ja 11.10.

Vastaa

Post Navigation