Amfion pro musica classica

La Bohème palaa Kansallisoopperan ohjelmistoon 11.12.

Giacomo Puccini

Giacomo Puccini

Puccinin La Bohème kantaesitettiin Torinossa vuonna 1896, ja pian yleisö otti teoksen omakseen kaikkialla maailmassa. Myös Kansallisoopperassa teos on ollut vuoden 1918 ensiesityksestä alkaen yleisön suursuosikki. Esityksiä on kertynyt yli 300, ja se on toiseksi suosituin Puccinin ooppera lähes 400 esitykseen päässeen Toscan jälkeen. Nyt ohjelmistoon palaava ohjaaja Katariina Lahden tulkinta on saanut ensi-iltansa vuonna 2014.

Henri Murgerin romaaniin perustuvassa tarinassa nuoret boheemit lämmittelevät Pariisin kylmissä kattohuoneistoissa taiteen ja rakkauden valossa. Jouluaaton iltana Mimìn kylmät kädet sytyttävät Rodolfossa tunteiden roihun, mutta onnen hetket kiitävät pian ohi ja keväällä Mimìn kädet kylmenevät lopullisesti.

Lahden ohjauksessa yhdistyvät vahvat tunteet, todenmakuinen taiteilijaelämä, nuoruuden hurma ja haikeus sekä rosoisen kauniit kaupunkinäkymät. ”La Bohème sijoittuu nyt 1900-luvun alkuun, sillä en halunnut sen menevän liian kauaksi historian hämärään. Tunnetasolla tämä kertoo meidän aikamme ihmisistä, ja meidän on helppo asettua tuohon aikaan, johon meillä on vielä kosketus taiteen ja musiikin kautta”, Lahti kuvailee.

La Bohèmen musiikin johtaa Kansallisoopperan ja -baletin päävierailija Patrick Fournillier. Lavastuksen on suunnitellut Mark Väisänen, puvut Anna Sinkkonen, valaistuksen Matti Leinonen ja koreografian Riikka Räsänen. Mimìn roolissa nähdään Marianne Fiset, Rodolfona Markus Nykänen, Musettana Cristiana Oliveira sekä Marcellona Josef Wagner. Muissa rooleissa nähdään mm. Jussi Merikanto, Matti Turunen, Marko Puustinen, Ari Hosio, Andrus Mitt sekä Robert McLoud.

Vastaa

Post Navigation