Amfion pro musica classica

HKO konsertoi tällä viikolla Vuosaaressa ja Kannelmäessä

Alina Pogostkina. Kuva © www.alinapogostkina.de

Alina Pogostkina. Kuva © www.alinapogostkina.de

Helsingin kaupunginorkesteri lähtee tällä viikolla kotikaupunkikiertueelle Helsingin Vuosaareen ja Kannelmäkeen. Vuotalossa itsenäisyyspäivän aattona 5.12. ja Kannelmäen kirkossa 7.12. kuultavien konserttien jälkeen orkesteri viettää Suomalaisen musiikin päivää sunnuntaina 8.12. kotisalissaan Musiikkitalossa. Kannelmäen kirkon ja Musiikkitalon konserttien viulusolistina soittaa helsinkiläisyleisölle tuttu viulisti Alina Pogostkina, Sibelius-viulukilpailun voittaja vuodelta 2005.

Kotikaupunkikiertueen kaikissa konserteissa kuullaan Sibeliuksen kolmas sinfonia, jonka HKO kantaesitti vuonna 1907 säveltäjän itsensä johdolla. Kantaesityksen jälkeen orkesteri on soittanut sinfonia kymmeniä kertoja eri kapellimestarien johdolla. Tämän viikon konsertit soitetaan ilman kapellimestaria, korostaen orkesterin kamarimusiikillisia ulottuvuuksia.

Vuotalon ja Musiikkitalon konserteissa ohjelmassa on Sibeliuksen kuusi Humoreskia, joiden kantaesityksestä on kulunut sata vuotta. Humoreskien solistina on viulisti Alina Pogostkina. Humoreski nro 1:sta kuullaan nyt säveltäjämestarin alkuperäinen, muokkaamaton versio ensimmäistä kertaa sitten vuoden 1919 kantaesityksen.

Historiallista kaikupohjaa on myös Juhla-alkusoitossa, jonka Armas Järnefelt sävelsi Suomen Kansallisteatterin avajaisiin vuonna 1902. Teos kuullaan nyt konsertissa ensimmäistä kertaa kantaesityksensä jälkeen.

Vastaa

Post Navigation