Amfion pro musica classica

Herbert Blomstedt johtaa Sibeliusta ja Beethovenia RSO:n konsertissa

hb

90-vuotissyntymäpäiväänsä tänä vuonna juhliva ruotsalaismaestro Herbert Blomstedt johtaa Sibeliuksen 4. sinfonian ja Beethovenin 5. sinfonian Radion sinfoniaorkesterin konserteissa 12.–13.4. Musiikkitalossa. Konsertti 12.4. lähetetään suorana lähetyksenä Yle Radio 1:ssä ja verkossa yle.fi/rso. 10.4. klo 20 nähdään Yle Teemalla Blomstedtista myös muutama vuosi sitten tehty dokumentti Korokkeella Herbert Blomstedt.

Yhdysvalloissa syntynyt mutta Ruotsiin muutaman vuoden ikäisenä muuttanut Herbert Blomstedt on ruotsalaiskapellimestareista tunnetuimpia. Korkeasta iästään huolimatta hän ei ole vähentänyt esiintymistensä määrää.

Blomstedt aloitti uransa jo 1950-luvulla opiskeltuaan ensin mm. Tukholman kuninkaallisessa musiikkikorkeakoulussa sekä Darmstadtissa, jossa hän keskittyi nykymusiikkiin. Kapellimestarinopintonsa Blomstedt suoritti Juilliardissa. Hän työskenteli myös Igor Markevitchin ohjauksessa Salzburgissa sekä Tanglewoodissa Leonard Bernsteinin kanssa.

Blomstedt teki kapellimestaridebyyttinsä 1954 Tukholman filharmonisen orkesterin johdossa. Tämän jälkeen hän on toiminut mm. Oslon filharmonikkojen sekä Tanskan ja Ruotsin radion sinfoniaorkesterien ylikapellimestarina. Dresdenin Staatskapellen ylikapellimestarina hän toimi vuosina 1975–85, ja kiersi orkesterin kanssa mm. Yhdysvalloissa ja Japanissa sekä useimmissa Euroopan maissa. Myös San Franciscon sinfoniaorkesterin ja Leipzigin Gewandhaus-orkesterin musiikillisena johtajana toiminut Blomstedt on pitkän uransa aikana tehnyt myös useita kapellimestarivierailuja esim. Berliinin filharmonikkojen, Amsterdamin Concertgebouw-orkesterin, New Yorkin filharmonikkojen ja Philharmonia-orkesterin johdossa.

Erityisesti saksalaisen ja pohjoismaisen musiikin tulkitsijana tunnettu Blomstedt on levyttänyt yli 130 teosta. Dresdenin Staatskapellen kanssa hän on taltioinut mm. Beethovenin ja Schubertin sinfoniat ja Tanskan RSO:n kanssa Nielsenin koko tuotannon. Gewandhaus-orkesterin kanssa Blomstedt on levyttänyt mm. Brahmsin, Brucknerin, Richard Straussin ja Hindemithin teoksia. Runsaasti erilaisia huomionosoituksia saanut Herbert Blomstedt on mm. NHK-orkesterin, Gewandhaus-orkesterin sekä Ruotsin ja Tanskan radion sinfoniaorkesterien kunniakapellimestari. Hän on myös Ruotsin kuninkaallisen musiikkiakatemian jäsen. 2016 hänelle myönnettiin arvostettu Léonie Sonning -palkinto Tanskassa.

12.4. klo 19
Keskiviikkosarja 13
13.4. klo 19
Torstaisarja 9

Jean Sibelius: Sinfonia nro 4
Ludwig van Beethoven: Sinfonia nro 5

Vastaa

Post Navigation