Amfion pro musica classica

David Zinman johtaa Schumannin ja Brahmsin sinfonioita RSO:n konsertissa

ZINMAN 35ccdb3f6be77dc2ee95e06d8bee3c62

Pitkän uran Zürichin Tonhalle-orkesterin musiikillisena johtajana tehnyt amerikkalaiskapellimestari David Zinman vierailee johtamassa Radion sinfoniaorkesteria 18.–19.5. Viimeksi hän johti RSO:a Musiikkitalon avajaiskaudella huhtikuussa 2012, jolloin ohjelmassa oli Mahleria. Nyt Zinman johtaa kolmannen sinfonian sekä Johannes Brahmsilta että Robert Schumannilta. Kevään viimeisessä kamarimusiikkikonsertissa 22.5.on ohjelmassa Claude Bollingin Toot Suite.

David Zinman on tullut tunnetuksi monipuolisesta ohjelmistostaan sekä erityisestä kiinnostuksestaan nykymusiikkiin. Hän päätti Zürichin Tonhalle-orkesterin musiikillisen johtajan tehtävät 19 vuoden jälkeen vuonna 2014 ja toimii nykyään musiikillisena johtajana Orchestre Français des Jeunes -orkesterissa. Kuluvalla kaudella Zinman johtaa mm. Chicagon ja Cincinnatin sinfoniaorkestereita sekä Tukholman ja Bergenin filharmonikkoja. Lisäksi hän pitää Zürichissä mestarikursseja.

Zinman opiskeli Pierre Monteux’n johdolla ja teki kapellimestaridebyyttinsä Philadelphia-orkesterin johtajana 1967. Sittemmin hän toimi Rotterdamin ja Rochesterin filharmonikkojen sekä Baltimoren sinfoniaorkesterin musiikillisena johtajana. Zinman on työskennellyt myös Aspenin musiikkijuhlien taiteellisena johtajana sekä johtanut 13 vuotta Amerikan kapellimestariakatemiaa.

Zinman on tehnyt yli 100 levytystä, joista hänelle on myönnetty useita merkittäviä palkintoja, kuten mm. Gramophone-, Grammy-, Grand Prix du Disque- ja Edison-palkinto. Viime vuonna Zinman palkittiin EchoKlassikilla vuoden kapellimestari -kategoriassa.  Tonhalle-orkesterin kanssa Zinman on tehnyt Mahlerin, Beethovenin, Straussin ja Schumannin sinfonioiden kokonaislevytykset, jotka kaikki ovat olleet suuria arvostelumenestyksiä.

Ranskan kulttuuriministeriö myönsi David Zinmanille maan korkeimman kulttuurialan arvonimen, Chevalier des Arts et des Lettres, vuonna 2000. Lisäksi Zinman on saanut Zürichin kaupungin taidepalkinnon sekä Thomas Theodore -palkinnon. Vuonna 2008 MIDEM Classical Awards valitsi hänet Vuoden taiteilijaksi. Vuonna 1997 Columbian yliopisto myönsi hänelle arvostetun Ditson-palkinnon hänen ansioistaan amerikkalaisten säveltäjien teosten esittämisestä.

Konsertti 18.5. lähetetään suorana lähetyksenä Yle Radio 1:ssä ja verkossa yle.fi/rso

18.5. klo 19
KESKIVIIKKOSARJA 15

19.5. klo 19
TORSTAISARJA 10

David Zinman, kapellimestari
Johannes Brahms: Sinfonia nro 3
Robert Schumann: Sinfonia nro 3 “Reiniläinen”

22.5. klo 15
Harjoitussali PAAVO

KAMARIMUSIIKKIKONSERTTI 9
SWEET TOOT SUITE

Claude Bolling: Toot Suite

Vastaa

Post Navigation