Amfion pro musica classica

Chopin vai Schubert?

”Kerroin Mitsuko Uchidalle, että minulla saattaa joskus olla vaikeuksia valita Chopinin ja Schubertin välillä. Myrsky, joka kohosi hänen kasvoilleen olisi sulkenut lentokentät useiksi päiviksi”, kirjoittaa pianisti Jeremy Denk, jonka verkkopäiväkirja on musiikkiblogosfäärin kirkkaimpia tähtiä.

Esimerkiksi Joshua Bellin ja Steven Isserlisin kanssa musisoiva Denk on armoitettu kirjoittaja ja humoristi. Blogissaan hän käsittelee vaikkapa politiikkaa tai matkustamisen riesoja. Mutta hypertekstin anti paljastuu musiikkiaiheisissa kirjoituksissa, joissa Denk panee likoon tietonsa ja taitonsa: yllä oleva lainaus on Frédéric Chopinin Poloneesi-fantasiaa Op. 61 käsittelevästä esseestä, jossa kotipianolla välittömän tuntuisesti soitettujen esimerkkien ohella on kiinnostavaa, subjektiivista analyysia musiikin herättämistä tunteista ja ajatuksista. Pianisti ohjaa lukijaa kiinnittämään huomiota pieniin mutta merkittäviin yksityiskohtiin: sointujen purkauksiin, äänenkuljetukseen ja tunnelman hienovaraisiin muutoksiin.

Chopinin koko teoksesta voi kuunnella useita versioita YouTubessa; esimerkiksi Pianonsoiton taide -kirjan kirjoittaja Heinrich Neuhausin tulkinta löytyy täältä.

Jeremy Denkin aiemmista tuotoksista kannattaa lukea myös Schubertin suurta B-duuri- tai Charles Ivesin Concord-sonaattia koskevat merkinnät.

Vastaa

Post Navigation