Amfion pro musica classica

Turku PO – Julian Rachlinin johdolla Dvořákia ja Tšaikovskia

Julian Rachlin. Kuva © Julia Wesely.

Julian Rachlin. Kuva © Julia Wesely.

Turun filharmonisen orkesterin päävierailija Julian Rachlin on kapellimestarina Turun Konserttitalossa torstaina ja perjantaina 27.–28.9.  Konserteissa kuullaan Mihail Glinkaa, Antonín Dvořákia ja Pjotr Tšaikovskia. Konserttien solistina kuullaan sellisti Jian Wangia. Perjantain 28.9. konsertti lähetetään lisäksi suorana osoitteessa tfo.fi/live.

Konsertit avaa Mihail Glinkan alkusoitto oopperasta Ruslan ja Ljudmila. Alkusoitto on yksi koko oopperamusiikin säihkyvimmistä teoksen avauksista. Antonín Dvořákin sellokonserttoa sanotaan parhaaksi romanttiseksi sellokonsertoksi ja se on yksi ylivoimaisesti eniten esitetyistä selloteoksista. Konsertto on tekstuuriltaan rikas ja melodialtaan vahva. Teoksen mieleenpainuvat soolo-osuudet tulkitsee kiinalaissellisti Jian Wang. Pjotr Tšaikovski kuvaa 4. sinfoniassaan kohtaloa, joka estää onnen. Säveltäjä piti sinfoniaa yhtenä onnistuneimmista teoksistaan.

Julian Rachlin on yksi aikamme arvostetuimmista ja kiinnostavimmista kapellimestari-viulisteista. Hän on vakiinnuttanut läheiset suhteet moniin arvovaltaisimpiin säveltäjiin ja orkestereihin ja toimii päävierailijana Royal Northern Sinfoniassa ja Turun filharmonisessa orkesterissa.

Jian Wangin tämänhetkisiin kohokohtiin kuuluvat muun muassa konsertit New Yorkin ja Hong Kongin filharmonikoiden sekä Toronton ja Singaporen sinfoniaorkestereiden kanssa. Wang on esiintynyt useilla festivaaleilla ympäri maailmaa ja levyttänyt Deutsche Grammophonille useaan otteeseen.


Spiegel im Spiegel avaa syksyn kamarimusiikkisarjan

Syksyn kamarimusiikkisarja alkaa konsertilla, jossa kuullaan baltialaisten nykysäveltäjien vaikuttavia teoksia. Nykyisin Turussa asuva virolainen Urmas Sisask ammentaa musiikilleen inspiraatiota tähtitieteestä. Niin ikään virolaisen Arvo Pärtin Spiegel im Spiegel, ”peili peilissä”, on säveltäjän itse kehittämän tintinnabuli-tyylin mukainen meditatiivisen kaunis teos, jossa kaksi minimalistista melodista linjaa säestävät toisiaan. Latvialaisen PēterisVasksin 4. jousikvartetto on tunnerikas päätös konsertille.

”Konsertti on musiikillisesti vaikuttava elämys, ja Viron sekä Latvian 100-vuotisjuhlinta ansaitsee konsertin”, kertoo konsertin ohjelmiston suunnittelija, viulisti Juha-Pekka Vikman. Konsertissa esiintyvät Vikmanin lisäksi Satu Ala, oboe, Susanna Suorttanen, viulu, Sauli Kulmala, alttoviulu, Katja Kolehmainen, sello ja Anna Kulmala, piano.

Vastaa

Post Navigation