Amfion pro musica classica

tiedote: Sävelten spiraaleja – Tapiola Sinfonietta Musica nova Helsinki -festivaalilla

kelemen1-Credit-Laszlo-Emmer-e1402485436753-285x198

Barnabás Kelemen (c) Laszlo-Emmer

Ryan Wigglesworth © Benjamin Ealovega

Ryan Wigglesworth © Benjamin Ealovega

Tapiola Sinfoniettan konsertti torstaina 12.2<http://tapiolasinfonietta.fi/concerts/wigglesworth-kelemen/>. Espoon kulttuurikeskuksessa esittelee monipuolisesti nykymusiikin eri lajityylejä. Musica nova Helsinki -festivaalin ohjelmaan kuuluvassa konsertissa kuullaan mm. nykysäveltäjien klassikoihin kuuluvan György Ligetin teos Melodien sekä Suomen ensiesitys amerikkalaiselta Fred Lerdahlilta. Konsertin johtaa Ryan Wigglesworth, jonka säveltämän viulukonserton solistina on Barnabás Kelemen.

Konsertin avausnumerona kuullaan Music for a Puppet Court (1983), jonka Oliver Knussen on säveltänyt kahdelle kamariorkesterille. Toisen orkesterin ytimenä ovat celesta, kitara ja kaksi huilua; toisen harppu ja kaksi klarinettia. Muut soittajat kannattelevat, vahvistavat ja kaiuttavat ydinryhmien soittamaa materiaalia. Knussenin perintö kuuluu myös Ryan Wigglesworthin säveltämässä viulukonsertossa, sillä Knussen on toiminut pitkään Wigglesworthin mentorina. Konsertossaan Wigglesworth etsii viulun lyyrisempää luonnetta. Solisti, unkarilainen Barnabás Kelemen, kuuluu sukupolvensa ansionoituneimpiin viulisteihin.

Konsertin nuorin säveltäjä, kanadalainen Zosha di Castri (s. 1985) tutkii teoksessaan Strange Matter musiikin mystisyyttä ns. oudon aineen loputtoman monimutkaisuuden ja epätavallisten ominaisuuksien kautta. Jos di Castrin teos sivuaa supersymmetriateoriaa, niin Fred Lerdahlin Spirals nojautuu spiraalitekniikkaan: ”Teoksessa Spirals on kaksi samanmittaista osaa. Ensimmäinen on nopea ja pakottava, toinen hidas ja lyyrinen. Otsikko viittaa kehittämääni muototekniikkaan, jossa lyhyt, yksinkertainen idea rikastuu jatkuvasti monimutkaisempiin ja vaihtelevampiin muotoihin. Hiukan kummankin osan puolivälin jälkeen spiraali kääntyy ja alkaa palata kohti alkupistettä samalla, kun musiikilliset ideat jatkavat kehittymistään. Spiraalitekniikan rajoitukset sallivat vapautta ja joustavuutta samalla, kun se tarjoaa yhtenäisyyttä, joka on joskus kuultavilla, muulloin vain aistittavissa”, kuvailee Lerdahl sävellystään.

Suomen ensiesityksenä kuullaan Ryan Wigglesworthin viulukonsertto. Solistina on viulisti Barnabás Kelemen. Alankomaiden kamariorkesteri kantaesitti teoksen 17. helmikuuta 2012 Amsterdamin Concertgebouw´ssa säveltäjän johdolla. Solistina oli Gordan Nikoli?. Barnabás Kelemen on esittänyt konserton Iso-Britanniassa helmikuussa 2014 Hallé Orchestran kanssa.  Wieniläis-klassisen ajan kokoiselle orkesterille sävelletty yksiosainen teos alkaa hiljaisella ja mietteliäällä johdannolla. Sitä seuraava epilogi toimii kehyksenä kahdelle scherzando-osuudelle sekä niiden väliselle arioso-jaksolle. Ryan Wigglesworth kirjoittaa: “My Violin Concerto explores the lyrical characteristics of the soloinstrument. In a sense, the dramaturgy of the piece centres on a twofold search: first there is the ongoing pursuit to ‘recapture’ the simple melodic material stated by the solo violin in the opening bars. The second search is for a tonal resting place, the arrival of which is delayed until the close of the epilogue.”

Päätösnumerona kuultavassa György Ligetin teoksessa Melodien (1971) on vielä avantgarden kajastusta, mutta toisaalta soinnillisessa rakenteessa voidaan erottaa myös melodioita ja lyhyitä aihelmia. Ligeti itse on verrannut teoksen etenemistä virtaavaan jokeen, jonka jokainen mutka eroaa olennaisesti edellisestä.

Konsertin jälkeen järjestettävässä taiteilijatapaamisessa kuullaan kaksi pientä teosta, Lerdahlin Imbrications ja Knussenin Prayer Bell Sketch.

HUOM. Ennakkotiedoista poiketen konsertin avausnumerona kuultava Knussenin teos Music for a Puppet Court ei ole Suomen ensiesitys.

To 12.2.2015 klo 19, Espoon kulttuurikeskus, Tapiolasali
SPIRALS
Tapiola Sinfonietta
Ryan Wigglesworth, kapellimestari
Barnabás Kelemen, viulu

Knussen: Music for a Puppet Court
Di Castri: Strange Matters
Lerdahl: Spirals
Wigglesworth: Viulukonsertto
Ligeti: Melodien

Liput Lippupisteestä alk. 25/19/11 €, sis. palvelumaksun
www.lippu.fi, 0600 900 900 (1,98 € / min+pvm)

Avoin kenraaliharjoitus, Tapiolasali to 12.2. klo 10.00-11.20. Vapaa pääsy.
Soiva taiteilijatapaaminen, Tapiolasalin lämpiö to 12.2. klo 21. Vapaa pääsy. Järj. Sinfoniettan Ystävät ry.
Fred Lerdahl: Imbrications
Hanna Juutilainen, huilu
Asko Heiskanen, klarinetti
Antti Rislakki, lyömäsoittimet
Jukka Rantamäki, viulu
Laura Bucht, sello
Emil Holmström, piano
Oliver Knussen: Prayer Bell Sketch
Ryan Wigglesworth, piano

Yhteistyössä: Musica nova Helsinki, www.musicanova.fi<http://www.musicanova.fi>
Suora radiointi: YLE Radio 1.
Espoon kulttuurikeskus: Kulttuuriaukio 2, 02100 Espoo

http://www.tapiolasinfonietta.fi
facebook.com/TapiolaSinfonietta
Twitter: @TSinfonietta

Espoo

Vastaa

Post Navigation