Amfion pro musica classica

Tiedote: Liettualaisen Balakauskasin konsertto soi Tapiolassa

© Sami Perttilä

© Sami Perttilä

© Matthias Heyde

© Matthias Heyde

Tapiola Sinfoniettan konsertissa Espoon kulttuurikeskuksessa 27.2. kuullaan Suomessa harvoin kuultu liettualaissäveltäjä Osvaldas Balakauskasin konsertto oboelle, cembalolle ja jousiorkesterille. Solisteina ovat Anni Haapaniemi (oboe) ja Petteri Pitko (cembalo). Lisäksi ohjelmassa on Haydnin Sinfonia nro 80 ja Prokofjevin Sinfonietta. Ennakkotiedoista poiketen orkesteria johtaa konserttimestarin paikalta Antti Tikkanen.

Konsertin avaa Joseph Haydnin Sinfonia nro 80 d-molli (1785), joka on yksi harvoista mollisävellajissa olevista Haydnin myöhäiskauden sinfonioista. Sinfonia on aiheiltaan rikas: teokseen mahtuu niin laulavaa tanssillisuutta, vahvasti synkopoituja rytmejä kuin esimerkiksi häivähdyksiä gregoriaanisesta kirkkolaulusta.

Liettualaisen Osvaldas Balakauskasin Konsertto oboelle, cembalolle ja jousille (1981) on hänen suosituimpia teoksiaan. Konserton perustana on Balakauskasin kehittelemä yhdeksänsävelinen (enneatoninen) sävelasteikko, jossa kuvastuu hänen kiinnostuksensa musiikin teoreettisiin kysymyksiin. Itse musiikissa ei kuitenkaan ole mitään teoreettista; sen sijaan konserttoa hallitsee vapautuneen musikanttinen, perinteisiä arvoja kunnioittava sävy.

Sergei Prokofjev kirjoitti Sinfoniettan vuonna 1909, ollessaan vasta 18-vuotias. Vuosina 1914-15 hän laati teoksesta uuden version, ja kolmas, lopullinen versio valmistui 1929. Teos muistuttaa ilmeeltään klassismin kauden divertimentoja ja serenadeja, ja Prokofjev kertoikin ”halunneensa vain säveltää mukavaa, helppoa musiikkia”.

Ennakkotiedoista poiketen kapellimestari Mirga Gražinyt?-Tylan sijasta konsertin johtaa Antti Tikkanen konserttimestarin paikaltaan. Antti Tikkanen on esiintynyt solistina mm. Helsingin kaupunginorkesterin, Radion Sinfoniaorkesterin, Tapiola Sinfoniettan, Oulu Sinfonian ja Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin kanssa.  Hän esiintyy aktiivisesti on myös kamarimuusikkona, on maineikkaan Meta4-jousikvartetin jäsen ja toimii Suomalaisen barokkiorkesterin taiteellisena johtajana. Puolisonsa viulisti Minna Pensolan kanssa hän muodostaa Duo Tiksolan.

Anni Haapaniemi on työskennellyt Tapiola Sinfoniettan oboen äänenjohtajana vuodesta 2009 alkaen ja esiintynyt myös orkesterin solistina. Tätä ennen hän toimi soolo-oboistina Tampere Fiharmoniassa ja Helsingin kaupunginorkesterissa.  Haapaniemi on Arktinen Hysteria -puhallinkvintetin sekä Ensemble Schratin jäsen ja toimii Kaustisen Kamarimusiikkiviikon taiteellisena johtajana.

Cembalisti Petteri Pitko konsertoi solistina ja kamarimuusikkona Suomessa ja ulkomailla ja hänen monipuolinen ohjelmistonsa ulottuu varhaisbarokista uusimman musiikin kantaesityksiin. Orkesterimuusikkona Pitko on työskennellyt mm. Berliinin filharmonikkojen, Zürichin kamariorkesterin, RSO:n ja Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin kanssa.

Pe 27.2.2015 KLO 19, Espoon kulttuurikeskus
TIKKANEN, HAAPANIEMI & PITKO

Tapiola Sinfonietta

Antti Tikkanen, viulisti-johtaja
Anni Haapaniemi, oboe
Petteri Pitko, cembalo

Haydn: Sinfonia nro 80 d-molli
Balakauskas: Konsertto oboelle, cembalolle ja jousiorkesterille
Prokofjev: Sinfonietta

Huom. Ennakkotiedoista poiketen kapellimestari Mirga Gražinyt?-Tylan tilalla esiintyy viulisti-johtaja Antti Tikkanen.

Liput Lippupisteestä alk. 25/19/11 €, sis. palvelumaksun
www.lippu.fi, 0600 900 900 (1,98 € / min+pvm)
Avoin kenraaliharjoitus, Tapiolasali pe 27.2. klo 10.00-11.20. Vapaa pääsy.
Taiteilijatapaaminen, Tapiolasalin lämpiö pe 27.2. klo 20.30. Vapaa pääsy. Järj. Sinfoniettan Ystävät.

Espoon kulttuurikeskus: Kulttuuriaukio 2, 02100 Espoo

http://www.tapiolasinfonietta.fi
facebook.com/TapiolaSinfonietta

Espoo

Vastaa

Post Navigation