Amfion pro musica classica

Thomas Adès johtaa omaa musiikkiaan RSO:n konsertissa

Thomas Ades. Kuva © Irish National Opera

Thomas Ades. Kuva © Irish National Opera

Säveltäjänä, pianistina ja kapellimestarina tunnettu Thomas Adès johtaa Radion sinfoniaorkesteria 26.10. Musiikkitalossa. Ohjelmassa on Kurtágia, Sibeliusta ja Adèsin oma teos Totentanz. Solisteina Totentanzissa laulavat mezzosopraano Christianne Stotijn ja baritoni Mark Stone. Adésia kuullaan myös myöhäisillan kamarimusiikissa, jossa RSO:n muusikot esittävät hänen käyrätorvelle, oboelle ja cembalolle säveltämänsä sonaatin Sonata da caccia.

Konsertti lähetetään suorana lähetyksenä Yle Radio 1:ssä ja Yle Areenassa ja nähdään Yle Teemalla 11.11. ja 18.11. sekä uusintana Yle TV1:ssä 17.11. ja 24.11.

Thomas Adès kuuluu niihin suhteellisen harvoihin aikamme muusikoihin, jotka ovat pystyneet toimimaan rinnakkain kolmella uralla: säveltäjänä, pianistina ja kapellimestarina. Hän on kuitenkin todennut, että ”säveltäminen tulee ensimmäiseksi”, mutta myös työ esiintyvänä taiteilijana on hänelle tärkeää. Adès on toiminut Lontoon Royal Academy of Music -korkeakoulun sävellyksen professorina ja Aldeburghin festivaalin taiteellisena johtajana. Vuosiksi 2016–19 hänet on nimitetty Bostonin sinfoniaorkesterin ensimmäiseksi taiteelliseksi partneriksi.

Keskiaikaisesta kuolemantanssimaalauksesta inspiraationsa saanut vaikuttava Totentanz sai säveltäjän johdolla kantaesityksensä Lontoon Proms-festivaalilla 2013. Teoksen vastaanotto on ollut yksimielisen kiittävää, ja se on jo ehditty kohottaa yhdeksi Adèsin pääteoksista.

Hollantilaisen lyyrisen mezzosopraanon Christianne Stotijnin orkesterikonserttien ohjelmistossa on mm. Beethovenin, Berliozin, Mahlerin, Wagnerin ja Bergin teoksia. Oopperalavoilla hänen roolejaan ovat mm. Patarouvan Pauline, Poppean kruunauksen Ottavia, Tristanin ja Isolden Brangäne ja Hovanštšinan Marfa. Thomas Adèsin Totentanzia hän on esittänyt teoksen kantaesityksestä lähtien lukuisia kertoja.

Englantilainen baritoni Mark Stone tunnetaan monista Mozart-rooleistaan niin Englannin kansallisoopperassa, Berliinin saksalaisessa oopperassa kuin Philadelphian oopperassakin. Thomas Adèsin Totentanzin Stone on esittänyt mm. New Yorkin filharmonikkojen solistina säveltäjän johdolla.

26.10. klo 19
Thomas Adès, kapellimestari
Christianne Stotijn, mezzosopraano
Mark Stone, baritoni
György Kurtág: Ligatura-Message to Frances-Marie (The Answered Unanswered Question) op. 31b
Jean Sibelius: Tapiola op. 112
Jean Sibelius: Tuonelan joutsen op. 22/3
Thomas Adès: Totentanz

Myöhäisillan kamarimusiikki:
Jorma Valjakka, oboe
József Hárs, käyrätorvi
Jouko Laivuori, piano
Thomas Adès: Sonata da caccia

Vastaa

Post Navigation