Amfion pro musica classica

snagS&Snarls – Unsuk Chinin laulusarjan Suomen ensiesitys Tapiola Sinfoniettassa

Helena Juntunen. Kuva © Sascha-Nader

Helena Juntunen. Kuva © Sascha-Nader

Dmitri Slobodeniouk. Kuva © Marco Borggreve

Dmitri Slobodeniouk. Kuva © Marco Borggreve

Tapiola Sinfoniettan kevätkauden päätöskonsertissa 19.5. klo 19 kuullaan ensimmäistä kertaa Suomessa korealaissäveltäjä Unsuk Chinin ilmeikäs laulusarja snagS&Snarls, jonka lähtökohtana on Lewis Carrollin tunnettu satu Liisa Ihmemaassa. Tässä konsertissa laulusarjaa kehystää kaksi Beethovenin teosta: konserttiaaria Ah! perfido sekä rytmisesti vivahteikas seitsemäs sinfonia. Solistina on maamme valovoimaisimpiin sopraanoihin lukeutuva Helena Juntunen, ja orkesteria johtaa kapellimestari Dima Slobodeniouk.

Korealainen Unsuk Chin (s. 1961) tunnetaan modernistisia keinoja suosivana säveltäjänä, mutta snagS&Snarls esittelee hänestä toisenlaisen puolen.Musiikkini on heijastusta unistani. Yritän ilmaista musiikissa niitä valtavia valon visioita ja uskomatonta värien loistoa, joita näen kaikissa unissani; valon ja värien leikkiä joka virtaa läpi huoneeni ja muodostaa samalla soljuvia ääniveistoksia”, kertoo Chin sävellystyönsä lähtökohdista. Los Angelesin filharmonisen orkesterin tilaama snagS&Snarls sai maailman ensiesityksensä kesäkuussa 2004 Kent Naganon johdolla.

Beethovenilla on vain seitsemän teosta lauluäänelle ja orkesterille. Näistä teoksista Ah! perfido (1796) on puhkaissut tiensä pysyvään käyttöön. Tälläkin teoksella on juurensa tarujen maailmassa: teksti pohjautuu antiikin kreikkalaiseen mytologiaan, ja musiikki heijastelee rakkaudessaan pettyneen Deidameian tunteiden käänteitä.

Beethovenin seitsemäs sinfonia esitettiin ensimmäisen kerran 1813, ja sittemmin siitä on tullut yksi Beethovenin suosituimmista teoksista. Päällimmäisenä piirteenä on energinen rytmiikka;  kullakin osalla on oma tunnusomainen rytmikuvionsa. Sinfonian hidas osa on yksi Beethovenin kuuluisimmista, ja finaali edustaa energialataukseltaan Beethovenin hurmioituneinta musiikkia.

Helena Juntunen on Suomen tunnetuimpia sopraanoja, joka on tehnyt mittavan kansainvälisen uran. Hän teki läpimurtonsa Savonlinnan Oopperajuhlilla 2002 laulaessaan Margarethan roolin Gounod’n oopperassa Faust. Samalla roolilla hän debytoi USA:ssa Connecticutin oopperassa 2004. Eurooppalaisten kuulijoiden sydämiin Juntunen lauloi Wienin Juhlaviikoilla 2006 Mozartin Taikahuilun Paminana. Kaudella 2016/2017 Juntunen laulaa mm. Don Giovannin Donna Elviran roolin Savonlinnan Oopperajuhlilla ja Salomen nimiroolin Strasbourgissa.

Venäläissyntyinen kapellimestari Dima Slobodeniouk on tullut tutuksi etenkin kotimaiselle yleisölle mm. Kymi Sinfoniettan ja Vaasan kaupunginorkesterin päävierailijana 2004–2006, Oulu Sinfonian taiteellisena johtajana 2005-2008.  Syksyllä 2016 Slobodeniouk aloittaa työnsä Sinfonia Lahden ylikapellimestarina.

To 19.5.2016 klo 19, Espoon kulttuurikeskus, Tapiolasali
snags&Snarls

Tapiola Sinfonietta
Dima Slobodeniouk, kapellimestari
Helena Juntunen, sopraano 

Ludwig van Beethoven: Ah! perfido
Unsuk Chin: snagS&Snarls (ek. Suomessa)
Ludwig van Beethoven: Sinfonia nro 7

Avoin kenraaliharjoitus to 19.5. klo 10.00-11.20, Espoon kulttuurikeskus, Tapiolasali. Vapaa pääsy.
Konserttiesittely to 19.5. klo 18.15-18.45. FM Kimmo Korhonen. Espoon kulttuurikeskus. Vapaa pääsy.
Taiteilijatapaaminen to 19.5. n. klo 20.45. Espoon kulttuurikeskus. Järj. Sinfoniettan ystävät ry. Vapaa pääsy.

Vastaa

Post Navigation