Amfion pro musica classica

Sibelius-Akatemian ja Juilliardin yhteisorkesteri juhlistaa satavuotiasta Suomea

Esa-Pekka Salosen johtama sinfoniaorkesteri konsertoi Helsingissä, Tukholmassa ja New Yorkissa elo–syyskuussa 2017

Taideyliopiston Sibelius-Akatemia ja maailmankuulu newyorkilainen taideyliopisto Juilliard School muodostavat yhteisen sinfoniaorkesterin Suomen satavuotisjuhlavuoden kunniaksi. Yhteisorkesteri konsertoi Helsingin Musiikkitalossa 26. elokuuta, Tukholman Östersjöfestivalenilla 28. elokuuta ja New Yorkin Lincoln Centerissä 5. syyskuuta 2017. Orkesteria johtaa Sibelius-Akatemian alumni Esa-Pekka Salonen.

Kiertueen ohjelmassa on suomalaista ja yhdysvaltalaista musiikkia. Konserteissa kuullaan Jean Sibeliuksen Lemminkäinen, op. 22 (1895/97), Esa-Pekka Salosen Mania (2000) sekä Steven Stuckyn Radical Light (2006–07), joka on saanut inspiraationsa Sibeliuksen neljännestä ja seitsemännestä sinfoniasta. Salosen teoksen solistina esiintyy sellisti Jonathan Roozeman. Orkesterin noin 80 soittajasta puolet ovat Sibelius-Akatemiasta ja puolet Juilliardista. Sibelius-Akatemian opiskelijat valitaan koesoitoissa helmi–maaliskuussa.

Kokonaisuudesta vastaava Sibelius-Akatemian dekaani Tuomas Auvinen iloitsee siitä, että yhteisen sinfoniaorkesterin kiertue toteutuu juuri Suomen satavuotisjuhlavuonna.

On hienoa voida juhlia satavuotiasta Suomea opiskelijaprojektilla yhdessä maailman parhaaksi taideyliopistoksi valitun Juilliardin sekä Esa-Pekan kanssa. Yhdistämme perinteet osaamiseen ja nuoruuden intoon. Katsomme rohkeasti ja kansainvälisesti kohti tulevaa. Korkea koulutuksen taso ja kansainvälisyys ovat oikeat eväät myös Suomen seuraaviin sataan vuoteen, Auvinen sanoo.

Maailman parhaat musiikkiyliopistot yhdessä

Vuonna 1905 perustettua Juilliard Schoolia pidetään maailman parhaana esittävien taiteiden yliopistona. Viime maaliskuussa oppilaitos sijoittui ensimmäiseksi kansainvälisessä QS-yliopistovertailussa, jossa arvioitiin ensi kertaa taideyliopistoja. Sibelius-Akatemia sijoittui vertailussa seitsemänneksi ja oli ainoa kymmenen parhaan joukkoon alallaan yltänyt suomalaisyliopisto.

Sibelius-Akatemian yhteistyö Juilliardin kanssa alkoi vuonna 2005, kun yhdysvaltalaiskoulun orkesteri vieraili Helsingissä osana satavuotiskiertuettaan. Yhteistyö jatkui 2013 Jane ja Aatos Erkon säätiön tukemana, kun oppilaitosten opiskelijoista koottu yhteinen kamariorkesteri esiintyi New Yorkissa ja Helsingissä.

Myös kesän 2017 kiertue toteutuu Jane ja Aatos Erkon säätiön huomattavalla tuella. Kiertue on osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa, ja sitä tukee Suomi 100 -hanke. Yhteistyökumppaneita ovat myös Sibelius-Akatemian tukisäätiö ja Wärtsilä.

Vastaa

Post Navigation