Amfion pro musica classica

Sebastian Fagerlundilta kantaesitys RSO:n konsertissa

Daniil Trifonov

Daniil Trifonov

Radion sinfoniaorkesterin solistina 5.–6.5. esiintyy venäläinen pianisti Daniil Trifonov, jota on kuvailtu mm.  ”A pianist for the rest of our lives”. Toista kertaa RSO:n kanssa esiintyvä Trifonov esittää ylikapellimestari Hannu Linnun johdolla Ravelin pianokonserton G-duuri. Lisäksi hän soittaa sooloteoksia myöhäisillan kamarimusiikissa sinfoniakonsertin jälkeen. Konsertin ohjelmassa on myös Sebastian Fagerlundin orkesteriteoksen Drifts kantaesitys ja Carl Nielsenin sinfonia nro 4. Konsertti uusitaan seuraavana päivänä, lauantaina 6.5. klo 16.15.

Perjantain konsertti lähetetään suorana lähetyksenä Yle Radio 1:ssä ja verkossa yle.fi/rso. Fagerlundin teos ja Ravelin konsertto nähdään myös Yle Teema & Femillä 14.5. RSO Musiikkitalossa-ohjelmassa. 5.5. konsertti on loppuunmyyty, mutta 6.5. konsertin lippuja saa vielä Ticketmasterista.

Sebastian Fagerlund (s. 1972) on ikäpolvensa suomalaisista säveltäjistä kansainvälisesti menestynein. Taustatukena on perinteikäs ja arvostettu kustantaja Edition Peters, ja tilauslista ulottuu jo useamman vuoden päähän. Tällä hetkellä hän toimii Amsterdamin konserttitalon Concertgebouw’n residenssisäveltäjänä. Drifts liittyy keskimmäisenä teoksena laajempaan orkesteritriptyykkiin. Jo säveltäessään edellistä orkesteriteostaan Stonework, Fagerlund ryhtyi miettimään kolmen teoksen kokonaisuutta, josta Drifts muodostaa keskimmäisen osan. Trilogian kolmantena, sen laajimpana ja tavallaan kokoavana osana on seuraavaksi syntyvä, Amsterdamin Concertgebouw’n, BBC-sinfoniaorkesterin ja RSO:n tilaama teos, jonka kantaesitys on Amsterdamissa huhtikuussa 2018. Teokset liittyvät toisiinsa eräänlaisen väljän perheyhtäläisyyden ja osittaisten yhteisten materiaalisten lähtökohtien tasolla, mutta jokainen niistä on itsenäinen ja omaehtoinen teoksensa.

Nizhniy Novgorodissa 1991 syntynyt Daniil Trifonov on nuoresta iästä huolimatta jo konkari pianokilpailujen voittajana. Hän voitti 2011 sekä Artur Rubinstein -kilpailun Tel Avivissa että Tšaikovski-kilpailun Moskovassa. Vuotta aiemmin hän tuli kolmanneksi Chopin-kilpailussa Varsovassa. Trifonov on sittemmin herättänyt huomiota suurenmoisilla esityksillään ja musiikillisilla näkemyksillään. Viime vuosina hän on debytoinut mm. Wienin filharmonikkojen, Lontoon ja Chicagon sinfoniaorkesterien ja Los Angelesin filharmonikkojen solistina. Kaudella 2015–2016 hän esitti kaikki Rahmaninovin pianokonsertot New Yorkin filharmonikkojen kanssa Lincoln Centerissä sekä Philharmonia-orkesterin kanssa Royal Festival Hall’ssa, Lontoossa. Samalla kaudella Pittsburghin sinfoniaorkesteri kantaesitti Trifonovin oman pianokonserton Manfred Honeckin johdolla.

Kuluvalla kaudella Daniil Trifonov on Dresdenin Staatskapelle -orkesterin nimikkotaiteilija, joka esiintyy orkesterin kanssa mm. BBC:n Proms-festivaalilla ja Wienin Musikvereinissa. Mariinski-teatterin orkesterin ja Valeri Gergijevin kanssa Trifonov soittaa kaikki Rahmaninovin pianokonsertot. Lisäksi hän esiintyy mm. Berliinin ja Los Angelesin filharmonikkojen, Clevelandin ja Sydneyn sinfoniaorkesterien sekä Zürichin Tonhalle-orkesterin solistina. Soolokonsertteja Daniil Trifonov soittaa mm. Lontoon Barbican keskuksessa ja Wigmore Hall’ssa, Berliinin Filharmoniassa, New Yorkin Carnegie Hall’ssa ja Amsterdamin Concertgebouw’ssa.

5.5. klo 19
Perjantaisarja 14
Hannu Lintu, kapellimestari
Daniil Trifonov, piano
Sebastian Fagerlund: Uusi teos, kantaesitys (Ylen tilaus)
Maurice Ravel: Pianokonsertto G-duuri
Carl Nielsen: Sinfonia nro 4 ”Sammumaton”

Myöhäisillan kamarimusiikki:
Daniil Trifonov, piano
Dmitri Šostakovitš: Preludit ja fuugat nro 7, 2, 5, 24

6.5. klo 16.15
Lauantaisuusinta
Hannu Lintu, kapellimestari
Daniil Trifonov, piano
Sebastian Fagerlund: Uusi teos, kantaesitys (Ylen tilaus)
Maurice Ravel: Pianokonsertto G-duuri
Carl Nielsen: Sinfonia nro 4 ”Sammumaton”

Vastaa

Post Navigation