Amfion pro musica classica

RSO palaa Musiikkitalon lavalle 4.9.

Radion sinfoniaorkesteri aloittaa syyskautensa 4.9. osittain poikkeusjärjestelyin. Yleisöä voidaan ottaa jälleen myös konserttisaliin, mutta turvavälien saavuttamiseksi myynnissä on vain noin 400 paikkaa. Liputta jäävät pääsevät seuraamaan RSO:n konsertteja Yle Teeman, Yle Areenan ja Yle Radio 1:n suorien lähetysten kautta koko syyskauden ajan. “On erittäin merkittävää, että konserttimme ovat jälleen suomalaisten katsottavissa myös suorina TV-lähetyksinä”, luonnehtii ylikapellimestari Hannu Lintu. Hän kutsuu johtamiensa iltojen päätteeksi myös vieraita keskustelemaan ajankohtaisista aiheista. Kausilippuja ei myydä syyskaudelle lainkaan, mutta kertalippujen määrää kasvatetaan, mikäli pandemian tilanne sen sallii. Kerran kuukaudessa sunnuntaisin kuultava kamarimusiikkisarja Paavo-salissa jatkuu myös, mutta turvavälit rajoittavat näissäkin konserteissa lippujen määrää.

RSO seuraa tarkasti koronaviruspandemiaan liittyviä viranomaisohjeistuksia ja on varautunut muokkaamaan konserttiohjelmia niiden mukaisesti. Siksi syyskaudesta julkistetaan ensin vain syys- ja lokakuun ohjelmat. Muusikoiden turvallisuuden varmistamiseksi jo suunnitellun syyskauden ohjelmat muutettiin sellaiseksi, että turvavälit on mahdollista säilyttää myös lavalla. Poikkeuksellisesti klo 20 alkavissa konserteissa ei ole väliaikaa ja ne ovat noin tunnin mittaisia.
“Orkesteri on innoissaan mahdollisuudesta palata Musiikkitalon lavalle. Yleisön kohtaaminen on meille tärkeintä. Ohjelmiston muokkaaminen vallitsevien olosuhteiden mukaiseksi on ollut paitsi haastavaa, myös erittäin mielenkiintoista. Syksyn konserteissa RSO:n monipuolisuus haastaa poikkeuksellisen aikamme asettamat vaatimukset. Kaikki alun perin vieraaksemme lupautuneet kansainväliset muusikkoystävämme ovat osoittaneet huomattavaa mukautumista ja ymmärrystä. Meille on suuri kunnia, että he ovat mukana”, Hannu Lintu sanoo.

Avajaiskonsertin 4.9. teemana on kulttuurihistorian inspiroiva ja monipuolinen vaikutus orkesterimusiikkiin. Konsertissa  Hannu Lintu johtaa Esa-Pekka Salosen uuden orkesteriteoksen FOGStravinskyn Pulcinella-sarjan sekä Brittenin Nocturnon, jonka solistina esiintyy tenori Tuomas Katajala.
Karita Mattila laulaa Wagnerin Wesendonck-laulut 9.–10.9. ja uuden polven kiinnostavimpiin kapellimestareihin lukeutuva Elim Chan johtaa Anna Clynen ja Kaija Saariahon teoksia 23.9.
Lontoon filharmonikkojen tulevan ylikapellimestari Edward Gardnerin johdolla ohjelmassa on John Adamsin kamarisinfonia sekä Schumannin pianokonsertto, jonka solistina esiintyy yleisön suuri suosikki Jan LisieckiKent Nagano johtaa R. Straussin Metamorfoosit ja Nicholas Collonin johdolla kuullaan Schönbergin 1. kamarisinfonia sekä Beethovenin 1. sinfonia.
13.10. Sir András Schiff pitää sooloresitaalin RSO:n konserttisarjassa. Ohjelmassa on Haydnin ja Beethovenin pianosonaattien lisäksi Schubertin viimeinen pianosonaatti B-duuri. Lokakuun viimeisessä konsertissa on kaksi kapellimestaria – ensin debyyttinsä tekevä nuori Tarmo Peltokoski johtaa Jukka Tiensuun Nemon ja sen jälkeen Pjotr Anderszewski soittaa ja johtaa Beethovenin 1. pianokonserton.

Suomen Säveltäjät ry juhlii 75-vuotista toimintaansa 2.10., jolloin kantaesitetään Outi Tarkiaisen ja Sampo Haapamäen uudet teokset. Molemmat ehtivät muokata teoksistaan pienemmät versiot, jotka soveltuvat poikkeusolojen vaatimalle pienemmälle orkesterille.

Vastaa

Post Navigation