Amfion pro musica classica

RSO konsertoi Suomussalmella, Kajaanissa, Kuopiossa ja Mikkelissä

Radion sinfoniaorkesteri tekee ylikapellimestari Hannu Linnun johdolla kotimaan konserttikiertueen 17.–20.12.2016. Suomussalmella, Kajaanissa, Kuopiossa ja Mikkelissä kuultavissa konserteissa on ohjelmassa Sibeliuksen Satu, Dvořákin sinfonia nro 9 sekä Anders Hillborgin viulukonsertto nro 1, jonka solistina soittaa Pekka Kuusisto.

Suomussalmen konsertin alkupuoli lähetetään suorana lähetyksenä Yle Radio 1:ssä. Lisäksi toimittaja Outi Paanasen Mikkelin kauppakeskus Stellassa juontama RSO konserttilavalla -ohjelma tulee niin ikään suorana lähetyksenä Yle Radio 1:ssä 20.12. klo 14.

Kajaanin vierailun yhteydessä 18.12. orkesterin Sibelius-Akatemiassa opettajina toimivat muusikot opettavat mm. Kajaanin, Kuhmon ja Lieksan musiikkioppilaitosten opiskelijoita. Opetusvierailut ovat osa Sibelius-Akatemian ja Suomen Kulttuurirahaston kolmevuotista hanketta, jolla vahvistetaan Sibelius-Akatemian ja suomalaisten musiikkioppilaitosten yhteistyötä. Hankkeen tavoitteena on tukea musiikkiharrastusta siellä, missä nuoret soittajat opettajineen ovat, ja tehdä pitkäjänteistä työtä innostuksen ja mahdollisuuksien lisäämiseksi koko maassa. Opetusta antavat Hanna-Kaarina Heikinheimo (huilu), Jorma Valjakka (oboe), Christoffer Sundqvist (klarinetti), Esa Tapani(käyrätorvi), Tomas Gricius (trumpetti), Line Johannesen (pasuuna), Petri Aarnio (viulu), Tuomas Lehto (sello) ja Aapo Juutilainen (kontrabasso).

Nyt järjestettävä konserttikiertue on järjestyksessään neljäs vuonna 2010 aloitettujen kotimaan kiertueiden sarjassa. Orkesterin intendentti Tuula Sarotien mukaan kiertuepaikkakunnilla odotetaan RSO:n vierailua yleensä innostuneesti. ”Olemme siitä hyvin kiitollisia. Tämä on kunniatehtävä Yleisradion orkesterille, joka kuuluu kaikille suomalaisille. On tärkeää, että RSO on mahdollisimman monen suomalaisen tavoitettavissa myös aidossa konserttitilanteessa siitä huolimatta, että Ylen toiminnan ansiosta televisiossa, radiossa ja verkossa Helsingin Musiikkitalosta on tullut koko Suomen konserttisali.” Kapellimestari Hannu Lintu on samaa mieltä. ”On tärkeää että orkesterimme saa kasvot myös muualla kuin Helsingissä ja Musiikkitalossa.”


Hannu Lintu aloitti RSO:n kahdeksantena ylikapellimestarina syksyllä 2013. Aikaisemmin Lintu työskenteli mm. Tampere Filharmonian ylikapellimestarina ja taiteellisena johtajana. Lisäksi hän on toiminut Irlannin Kansallisorkesterin päävierailijana. Lintu on johtanut merkittävimpien suomalaisten orkestereiden lisäksi mm. radio-orkestereita Berliinissä, Frankfurtissa ja Amsterdamissa; useita orkestereita Pohjois- ja Etelä-Amerikassa sekä Aasiassa.

Pekka Kuusisto on tullut tunnetuksi harvinaisen monipuolisena ja avarakatseisena muusikkona, joka on yhtä kotonaan niin viulukonserttojen solistina kuin vaikkapa elektronisen musiikin maailmassa. Kuusiston taiteellisen työskentelyn keskiössä on kamarimusiikillinen yhtyesoitto kamariorkestereiden kanssa ilman varsinaista kapellimestaria. Tällaista solistin ja orkesterinjohtajan tehtävät yhdistävää työtä hän tekee säännöllisesti mm. Australian kamariorkesterin, Lontoon kamariorkesterin, Skotlannin kamariorkesterin, sekä Tapiola Sinfoniettan kanssa. Pekka Kuusisto työskentelee tiiviisti nykysäveltäjien kanssa ja kantaesitti viime kaudella mm. Sebastian Fagerlundin viulukonserton. Tuusulanjärven ympäristössä pidettävän Meidän Festivaalin taiteellisena johtajajana Pekka Kuusisto pyrkii yhdistämään eri taidemuotojen ilmaisukeinoja ennakkoluulottomin tavoin.

KOTIMAAN KIERTUE
17.12. klo 16 Liikuntahalli, Suomussalmi
18.12. klo 18 Kaukametsä, Kajaani
19.12. klo 19 Musiikkikeskus, Kuopio
20.12. klo 19 Mikaeli, Mikkeli

Hannu Lintu, kapellimestari
Pekka Kuusisto, viulu
Jean Sibelius: Satu
Anders Hillborg: Viulukonsertto nro 1
Antonin Dvořák: Sinfonia nro 9 ”Uudesta maailmasta”

Vastaa

Post Navigation