Amfion pro musica classica

RSO konsertoi Pietarsaaressa, Kauhajoella, Forssassa ja Lahdessa

Radion sinfoniaorkesteri  konsertoi ylikapellimestari Hannu Linnun johdolla Pietarsaaressa, Kauhajoella, Forssassa ja Lahdessa 1.–5.3.2019. Ohjelmassa on Ville Raasakan uusi orkesteriteos Black cloud, under groundJohannes Brahmsin 1. sinfonia sekä Béla Bartókin 3. pianokonsertto, jonka solistina soittaa Olli Mustonen. Lahden konsertissa kuullaan myös Claude Debussyn La mer.

Nyt järjestettävä konserttikiertue on vuonna 2010 aloitettujen kotimaan kiertueiden sarjassa viides. Orkesterin intendentti Tuula Sarotien mukaan kiertuepaikkakunnilla odotetaan RSO:n vierailua yleensä innostuneesti. ”Olemme siitä hyvin kiitollisia. Tämä on kunniatehtävä Yleisradion orkesterille, joka kuuluu kaikille suomalaisille. On tärkeää, että RSO on mahdollisimman monen suomalaisen tavoitettavissa myös aidossa konserttitilanteessa.” Lahden konsertti 5.3. lähetetään suorana lähetyksenä Yle Radio 1:ssä klo 19.02.

Säveltäjä ja äänitaiteilija Ville Raasakan (s. 1977) orkesteriteos Black cloud, under ground on saanut innoituksensa Pennsylvaniassa sijaitsevasta palavasta kivihiilikaivoksesta, jonka lähistöllä olevissa kaivoksissa Raasakka kävi äänittämässä mm. niissä kaikuvien vesipisaroiden ääniä. Tämän jälkeen hän tutki äänityksiä äänianalyysiohjelmilla ja työsti niistä musiikillisia materiaaleja.

Unkarilaisen Béla Bartókin (1881–1945) kolmas pianokonsertto on yksi hänen suosituimmista teoksistaan. Bartók työskenteli teoksen parissa vielä neljä päivää ennen kuolemaansa New Yorkissa 1945. Viimeiset 17 tahtia jäivät luonnokseksi, jonka perusteella hänen muusikkoystävänsä Tibor Serly viimeisteli teoksen valmiiksi. Konserton tunnelmat ovat pääosin valoisan energisiä, eikä juuri mistään arvaa, että se sävellettiin kilpaa kuoleman kanssa.

Johannes Brahmsin (1833–1897) ensimmäinen sinfonia on yksi sinfoniakirjallisuuden pisimpään työn alla olleista teoksista. Vielä vuonna 1876 kuullun kantaesityksen jälkeenkin säveltäjä teki sinfoniaan korjauksia, ja vasta 1877 hän oli valmis jättämään teoksen lopullisesti käsistään. Sinfonia on monessa mielessä Beethovenin sinfonioiden perillinen, mutta samalla myös omaehtoinen, itsenäinen mestariteos.

1.3. klo 19 Pietarsaari, Schaumansali
Raasakka: Black cloud, under ground (Ylen tilaus)
Bartók: Pianokonsertto nro 3
Brahms: Sinfonia nro 1

2.3. klo 18 Kauhajoki, Koulukeskuksen liikuntahalli
Raasakka: Black cloud, under ground (Ylen tilaus)
Bartók: Pianokonsertto nro 3
Brahms: Sinfonia nro 1

3.3. klo 18 Forssa, urheilutalo Feeniks
Raasakka: Black cloud, under ground (Ylen tilaus)
Bartók: Pianokonsertto nro 3
Brahms: Sinfonia nro 1

5.3. klo 19 Lahti, Sibeliustalo
Debussy: La mer
Bartók: Pianokonsertto nro 3
Brahms: Sinfonia nro 1

 

Vastaa

Post Navigation