Amfion pro musica classica

RSO juhlii 100-vuotiasta Suomea kolmen tunnin suurkonsertilla

Radion sinfoniaorkesterin itsenäisyyspäivän juhlakonsertissa 6.12. juhlitaan sekä 100-vuotiasta Suomea että 90-vuotiasta RSO:a.

Ohjelmassa on kaksi kotimaista kantaesitystä – yhdessä Polyteknikkojen Kuoron kanssa tilattu Lotta Wennäkosken Uniin asti mieskuorolle ja orkesterille sekä Magnus Lindbergin orkesteriteos Tempus fugit. Juhlakonsertin päättää Sibeliuksen Kullervo, jossa solisteina laulavat Niina Keitel ja Tuomas Pursio.

Kuorolaisia Musiikkitalon konserttisalin lavalla on yhteensä 140, kun Polyteknikkojen Kuoro yhdistää voimansa Viron kansallisen mieskuoron Eesti Rahvusmeeskoorin kanssa Wennäkosken teoksen jälkeen Kullervon esityksessä. Kuorojen valmentajat ovat Saara Aittakumpu ja Mikk Üleoja ja orkesteria johtaa ylikapellimestari Hannu Lintu.

Konsertti lähetetään suorana lähetyksenä Yle Teemalla ja Yle Areenassa ja lähetystä voi seurata myös Kansalaistorilla Musiikkitalon mediaseinältä. Torilla on paikalla Suomen Laulajain ja Soittajain Liitto SULASOLin edustajia, joiden johdolla yleisöä kannustetaan osallistumaan ylimääräisenä kuultavan Sibeliuksen Finlandian laulamiseen.

Magnus Lindberg on ollut yli 30 vuotta yksi RSO:n läheisimpiä yhteistyökumppaneita. ”Kraftin kantaesityksestä alkaen orkesteri on rakastanut hänen musiikkiaan ja tunnistaa sen herkimmätkin vivahteet”, kertoo ylikapellimestari Hannu Lintu.

Uudessa teoksessaan Lindberg halusi palata 80-luvun työskentelytapaansa, jolloin hän koodasi lisp -ohjelmointikielellä tietokoneen laskemaan teostensa harmoniat. Tätä varten hän etsi kuusi ikivanhaa Macintosh 2 -tietokonetta, ja ruuvaten ja kolvilla tinaten yhdisteli näistä uusvanhan ”supertietokoneen”, joka kykeni pyörittämään yli 30 vuoden takaisia ohjelmia riittävällä teholla. Näin syntyi reilun puolen tunnin mittainen teos Tempus fugit, joka säveltäjän mukaan edustaa jotain ”aivan uutta”.

Lotta Wennäkoski pohti sävellystilauksen saatuaan, että mikä olisi tarpeeksi painava aihe 117-vuotiaan Polyteknikkojen Kuoron ja 90-vuotiaan Radion sinfoniaorkesterin esitettäväksi 100-vuotiaan Suomen juhlakonsertissa. Hän päätyi rakkauden teemaan ja valitsi kuoro-orkesteriteoksensa teksteiksi viisi runoa, joiden kielet ovat suomi, ruotsi ja pohjoissaame.

RSO esittää Lindbergin teoksen ja Kullervon Hannu Linnun johdolla muutamaa päivää myöhemmin 9.12. myös Tallinnassa, Estonia-konserttitalossa.

6.12. klo 15
SUOMI 100 & RSO 90

Hannu Lintu, kapellimestari
Niina Keitel, mezzosopraano
Tuomas Pursio, baritoni
Polyteknikkojen Kuoro, valm. Saara Aittakumpu
Eesti Rahvusmeeskoor, valm. Mikk Üleoja
Lotta Wennäkoski: Uniin asti, kantaesitys (Ylen ja Polyteknikkojen Kuoron tilaus)
Magnus Lindberg: Tempus fugit, kantaesitys (Ylen tilaus)
Jean Sibelius: Kullervo op. 7

Vastaa

Post Navigation