Amfion pro musica classica

RSO avaa 90-vuotisjuhlakautensa Bartókin oopperalla Hannu Linnun johdolla

Radion sinfoniaorkesteri avaa 90-vuotisjuhlakautensa ylikapellimestari Hannu Linnun johdolla 6.-7.9. Musiikkitalossa. Konserttien ohjelmassa on Prokofjevin orkesterisarja baletista Romeo ja Julia sekä Bartókin ooppera Herttua Siniparran linna. Solisteina oopperassa laulavat Violeta Urmana sekä Mikhail Petrenko.

Konsertti 6.9 lähetetään suorana lähetyksenä Yle Radio 1:ssä ja verkossa yle.fi/areena. Konsertin alkupuoli esitetään Yle Teemalla 10.9. ja uusintana Yle TV1:ssä 16.9. Jälkipuoli nähdään Yle Teemalla 17.9. ja uusintana Yle TV1:ssä 23.9.

Bartókin säveltämä ja Béla Balázsin käsikirjoittama Herttua Siniparran linna sai kantaesityksensä 1918. Unkarin neuvostotasavallan kaaduttua vuotta myöhemmin uusi hallinto kuitenkin kielsi neuvostotasavaltaa tukeneen Béla Balázsin teosten esittämisen. Boikotti kesti vuoteen 1936 asti, mutta teoksesta on sittemmin tullut hyvin suosittu.

Siniparran lisäksi RSO esittää tulevalla kaudella myös Beethovenin Fidelion. ”Oopperoiden konserttiesitykset ovat hyvä tapa rikastaa kauden muuten niin sinfonista ohjelmaa. Bartókin ja Beethovenin oopperoissa juuri orkesteri on tärkeä draaman käyttövoima”, kertoo Hannu Lintu. Oopperoiden lisäksi RSO ja Savonlinnan Oopperajuhlakuoro jatkavat yhteistyötään esittämällä 15.9. Beethovenin messun Missa solemnis.

Violeta Urmana on tunnettu dramaattisen saksalaisen ja italialaisen oopperaohjelmiston tulkkina. Hän teki läpimurtonsa Wagnerin Parsifalin Kundryn ja Verdin Don Carloksen prinsessa Ebolin rooleilla. Viime vuosina Urmana on laulanut mm. Verdin Aidaa, Puccinin Toscaa ja Wagnerin Isoldea sekä Sieglindea. Urmana esiintyy säännöllisesti New Yorkin Metropolitanissa, Pariisin kansallisoopperassa, Wienin valtionoopperassa, Milanon La Scalassa ja Lontoon Covent Gardenissa. Violeta Urmanalle on myönnetty Wienin valtionoopperan kamarilaulajattaren arvonimi.

Mikhael Petrenko on yksi maailman arvostetuimmista bassolaulajista. Hänet on palkittu mm. Rimsky-Korsakov – ja Maria Callas New Verdi Voices -laulukilpailuissa. Petrenko on laulanut Bartókin Herttua Siniparran linnaa mm. New Yorkin Metropolitan-oopperassa. Berliinin filharmonikkojen ja Simon Rattlen kanssa Mikhael Petrenko on levyttänyt Rahmaninovin Kellot Warner Classicille.

Vastaa

Post Navigation