Amfion pro musica classica

Riikka Talvitien uusi kamariooppera Tuomarin vaimo maaliskuussa Balderin salissa

Riikka Talvitie

Riikka Talvitie

Defunensemble kantaesittää Riikka Talvitien uuden kamarioopperan Tuomarin vaimo maaliskuussa Balderin salissa. Esityksen ohjaa Teemu Mäki. Oopperan teema — terrorismi ja oikeudenmukaisuus

Tarinan ydin: Terroristi on jäänyt kiinni. Tuomari langettaa hänelle liian ankaran rangaistuksen, mihin kansa reagoi. Tuomari saapuu kotiinsa ja asettuu illalliselle vaimonsa ja tämän siskon kanssa. He käyvät kiivasta keskustelua ja puhelin soi.

Ooppera perustuu Caryl Churchillin TV-käsikirjoitukseen The Judge’s Wife vuodelta 1972. Teksti käsittelee eri yhteiskuntaluokkien välisiä valtarakenteita sekä terrorismin ja vallankumouksen välistä eroa. Alkuteksti on ajaton ja abstrahoitu. Siinä ei kerrota, minkä terroriteon tuomittu on tehnyt tai minkä rangaistuksen Tuomari hänelle antaa, vaan sen sijaan teksti kannustaa lukijaa miettimään sekä terrorismin että institutionaalisen väkivallan logiikkaa ja oikeutusta. Miten terroristi oikeuttaa omat väkivaltaiset tekonsa? Miten valtio oikeuttaa oman väkivaltakoneistonsa? Milloin ihminen kokee itsensä niin voimattomaksi, että usko edustukselliseen demokratiaan katoaa?

Ooppera toteutetaan monitaiteellisena esityksenä, jossa Churchillin alkutekstiin ja Talvitien musiikkiin yhdistetään Mäen kirjoittamaa lisätekstiä ja dokumentaarista valokuva-, video- ja äänimateriaalia. Kokonaisuus on lähempänä nykyteatteria tai esitystaidetta kuin perinteistä ooppera- tai teatteridraamaa. Esitys tarkoittaa tässä tapauksessa ei niinkään ’jännittävää ja mukaansatempaavaa tarinaa’, vaan erilaisten materiaalien esittämistä, tarjoamista yleisölle sellaisena sommitelmana, joka toivottavasti on kiehtova, informatiivinen ja koskettava. Esitys sisältää aterian.

Esityksen työryhmään kuuluvat säveltäjä Riikka Talvitien ja ohjaaja Teemu Mäen lisäksi kapellimestari Jutta Seppinensopraanot Tuuli Lindeberg, Saara Kiiveri, altto Tuula Paavola, basso Juha Uusitalo sekä elektroakustinen nykymusiikkiyhtye defunensemble.

Oopperan sävellystyö valmistui vuonna 2014. Oopperan tilaajana toimi Ooppera Skaala.

TUOMARIN VAIMO / THE JUDGE’S WIFE (k.e.) — kamariooppera
Sävellys: Riikka Talvitie
Teksti: Caryl Churchill
Ohjaus: Teemu Mäki
Jutta Seppinen, kapellimestari
Tuuli Lindeberg, sopraano
Saara Kiiveri, sopraano
Tuula Paavola, altto
Juha Uusitalo, basso
defunensemble

Esitykset:
To 16.3. klo 19.00
La 18.3. klo 19.00
Su 19.3. klo 19.30

Paikka: Balderin sali, Aleksanterinkatu 12, Helsinki
Keston. 2 tuntia väliaikoineen
Kieli: englanti, tekstitys suomeksi

http://www.riikkatalvitie.com

Vastaa

Post Navigation