Amfion pro musica classica

Pianon supertähti Jevgeni Kisin RSO:n solistina

J. Kisin

J. Kisin

Radion sinfoniaorkesteri avaa konserttikautensa ylikapellimestari Hannu Linnun johdolla 5.–6.9. Musiikkitalossa. RSO:n solistina esiintyy Jevgeni Kisin, joka nousi maailman merkittävimpien pianistien joukkoon jo teini-ikäisenä.

Kissin soittaa ensimmäistä kertaa urallaan Franz Lisztin 1. pianokonserton. Lisäksi konsertin ohjelmassa on Jukka Tiensuun orkesteriteos ja Witold Lutosławskin 3. sinfonia, jonka RSO myös myöhemmin levyttää.

Konsertti lähetetään suorana lähetyksenä Yle Radio 1:ssä ja Yle Areenassa. Tiensuun ja Lutosławskin taltiointi nähdään Yle Areenan lisäksi Yle Teeman RSO Musiikkitalossa -ohjelmassa 16.9. ja uusintana Yle TV1:ssä 22.9.

Venäläissyntyinen Jevgeni Kisin (s. 1971) herätti alusta lähtien huomiota huikaisevalla tekniikallaan, mutta uran edetessä yhä enemmän myös esitystensä syvyydellä ja runollisuudella. Kisiniä pidetään suuren venäläisen pianistitradition jatkajana, ja hänet tunnetaan parhaiten romantiikan kauden keskeisen ohjelmiston, mm. Chopinin, Lisztin ja Rahmaninovin tulkitsijana.

Kisin alkoi improvisoida ja tapailla korvakuulolta pianolla sävelmiä jo kaksivuotiaana, ja kuusivuotiaana hän aloitti opinnot Moskovan maineikkaassa Gnesin-instituutissa. Hän debytoi 10-vuotiaana esittämällä Mozartin d-molli-konserton, ja vuotta myöhemmin hän piti ensimmäisen oman pianoresitaalinsa Moskovassa.

1990-luvulta lähtien Kisin on esiintynyt jatkuvasti eri puolilla maailmaa Abbadon, Ashkenazyn, Barenboimin, Dohnanyin, Mutin ja Ozawan kaltaisten huippukapellimestarien ja arvostettujen orkesterien kanssa. Solistiesiintymisten ja resitaalien lisäksi hän soittaa myös aktiivisesti kamarimusiikkia mm. Emerson-kvartetin kanssa. Kisin on palkittu lukuisista levytyksistään mm. Edison Klassiekilla, Diapason d’Or -palkinnolla ja Grammylla.

Kisin on ollut Ison-Britannian kansalainen vuodesta 2002 ja myös Israelin kansalainen vuodesta 2013.

Vastaa

Post Navigation