Amfion pro musica classica

Paolo Rosaton oopperauutuuden maailman ensiesitys Helsingissä

csm_lars_fb_kansikuva_4eb00243d7

Paolo Rosato: Lars Cleen – Muukalainen – Ooppera vieraudesta

Metropolian musiikin tutkinto-ohjelma yhteistyössä Helsingin yliopiston musiikkiseura HYMS:in sekä kamarikuoro HYMSKK:n kanssa kantaesittää italialaisen säveltäjän, musiikkitieteen tohtorin Paolo Rosaton oopperan Lars Cleen – Muukalainen. Libreton on kirjoittanut Walter Zidaric Nobel-palkitun kirjailijan Luigi Pirandellon novellin (Lontano, 1902) pohjalta. Esitys on teoksen maailman kantaesitys.

Oopperan päähenkilön, Sisilian rannikolle huuhtoutuvan suomalaisen merimiehen, Lars Cleenin kohtalon kautta teos käsittelee juuri nyt pelottavan ajankohtaista muukalaisuutta. Lars Cleenin eloonjäämiskamppailu vihamielisessä, rappeutuvassa kylässä vertautuu Eurooppaa tänä päivänä ravisteleviin teemoihin, toivottoman etelän ja etuoikeutetun pohjoisen törmäykseen, keskiluokan rappioon, syrjäytymiseen, ihmisarvoon tai sen puutteeseen. Miten yksilöt ja yhteisöt selviävät tilanteissa joissa selviäminen on vain harvojen ja valittujen etuoikeus? Mikä on ihmisarvon hinta ja kuka sen määrittelee? Miten säilyttää illuusio paremmasta elämästä ja rakkaudesta tilanteessa jossa toivoa ei ole?

Ohjaaja Jukka von Boehm on luonut fiktiivisen tilan ja todellisuuden, jossa näitä ajattomia teemoja käsitellään. Teoksen johtaa nuori kapellimestarilahjakkuus Edward Ananian-Cooper, joka on myös sovittanut teoksen nyt kuultavalle orkesterikokoonpanolle. Laulajat tulevat pääosin Metropolia Ammattikorkeakoulusta, muutamaa Sibelius-Akatemia-lainaa lukuun ottamatta. Lisäksi yhden teoksen keskeisistä rooleista, Don Paranzan, laulaa tänä syksynä Suomen Kansallisoopperassa Mozartin Taikahuilun Taminona debytoiva tenorilupaus Matias Haakana.

Esitykset ovat 2.10.2015 klo 19.00 ja 3.10.2015 klo 15.00 Helsingin Konservatorion konserttisalissa, Ruoholahdentori 6, Hki 18. Kesto noin 1 h 15 min, ei väliaikaa. Liput 10/5 € ovelta tuntia ennen esitystä, suomenkielinen tekstitys.

metropolia.fi/tapahtumat

Edward Ananian-Cooper, musiikinjohto | Jukka von Boehm, ohjaus | Eero Erkamo, visualisointi
Tuukka Törneblom, valot | Hanna Hakkarainen, puvut | Kati Pirttimaa, kuoron valmennus Rooleissa:
Tero Halonen – Lars Cleen | Samuli Takkula – Don Paranza | Marja Kari (2.10.), Satu Strömberg (3.10.) – Venerina | Sirja Pohjanheimo-Vikla – Donna Rosolina | Samuli Takkula – Peter/Don Nica | Muhamed Awadi – ”Il Turco” mykkä rooli | HYMSKK

Teoksen toteuttamista ovat tukeneet Niilo Helanderin säätiö ja Fredrik Pacius minnesfond

Vastaa

Post Navigation